Duševno zdravje

Uvodni dogodek prve nacionalne kampanje proti stigmatizaciji duševnega zdravja “Nisi okej? Povej naprej.”

Duševno zdravje

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je organiziral uvodni dogodek prve nacionalne kampanje proti stigmatizaciji duševnega zdravja »Nisi okej? Povej naprej.«, ki poteka v sklopu projekta »Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva«.

Zadnje posodobljeno: 11.10.2021
Objavljeno: 11.10.2021

Cilj kampanje je znižati stopnjo stigmatizacije težav v duševnem zdravju in spodbuditi ljudi k iskanju strokovne pomoči. Večinski delež pozornosti aktivnosti kampanje bo usmerjen v populacijo mladih, saj so trenutne razmere še posebej negativno vplivale na njihov vsakdan in posledično tudi na njihovo duševno zdravje, v manjšem deležu pa bodo aktivnosti kampanje osredotočene tudi na splošno javnost in delodajalce.

Uvodni dogodek se je odvil v ponedeljek, 11. 10. 2021 v parku Tivoli v Ljubljani. Na dogodku so bili prisotni visoki predstavniki Univerze v Ljubljani in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Sledila je okrogla miza in razprava, na kateri so sodelovali:

• dr. Branko Gabrovec, vodja projekta (NIJZ)

• Aljoša Bagola, ambasador kampanje »Nisi okej? Povej naprej.«

• Sašo Dudić, ambasador kampanje »Nisi okej? Povej naprej.«

• dr. Matej Vinko, specialist za javno duševno zdravje

• dr. Ksenija Vidma Horvat, diplomirana komparativistka in sociologinja kulture

• Dejan Glazer, predsednik Študentske organizacije Maribor.

Nisi okej - povej naprej

Prisotni so opozorili, da je epidemija covida-19 v naš vsakdanjik vnesla številne izzive, spremembe in omejitve. Doživljanje epidemije, z njo povezanih ukrepov in spremenjene življenjske razmere, je pri mnogih posameznikih povzročila duševno stisko. Strokovnjaki na okrogli mizi so še izpostavili, močno problematiko stigmatizacije duševnega zdravja v Sloveniji, zaradi katere se mnogi ne odločijo poiskati strokovne pomoči, ko jo potrebujejo.

Verjamemo, da bo kampanja povezala ključne deležnike na nacionalni in regionalni ravni in pomembno prispevala k pripravi celotnega odziva na duševne stike, katerim smo priča. Hkrati stremimo tudi k temu, da bi pripomogli k izgradnji družbe, ki ne stigmatizira temveč ustvarja zavetje in podporo, ko se znajde v stiski.

Več o kampanji »Nisi okej? Povej naprej.« si lahko preberete na spletni strani www.nisiokejpovejnaprej.si

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno