Duševno zdravje

Vsakdo od nas lahko nudi psihološko prvo pomoč

Duševno zdravje

Duševno zdravje je nepogrešljiv in pomemben del našega zdravja, zato mu 10. oktobra ob obeležitvi Svetovnega dneva duševnega zdravja posvečamo posebno pozornost. Duševne stiske in težave lahko v vsakem trenutku prizadenejo kogarkoli izmed nas. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se bo v življenju z duševnimi težavami srečal vsak četrti med nami. Duševne težave in bolezni so še vedno stigmatizirane, stigma pa lahko vpliva na odlašanje iskanja pomoči in podpore. Kot se lahko vsi srečamo z duševno stisko, smo prav tako vsi lahko pomemben vir pomoči in podpore nekomu drugemu. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo v sklopu Programa MIRA, Nacionalnega programa za duševno zdravje, pripravili program Psihološka prva pomoč. Program je prilagojen splošni javnosti in nudi konkretne informacije o tem, kako prepoznati osebo, ki je v duševni stiski, kako k njej pristopiti in ji pomagati.

Zadnje posodobljeno: 10.10.2022
Objavljeno: 10.10.2022

Kadar se nam zdi, da je nekdo v duševni stiski, mnogokrat oklevamo, kako naj pristopimo in pomagamo. To je pogosto povezano s tem, da se za nudenje pomoči ne počutimo dovolj kompetentne (ne vemo, kdaj in kako se odzvati, kako načeti pogovor…). Vendar lahko vsak pridobi ustrezna znanja in nudi psihološko prvo pomoč nekomu, ki je v duševni stiski.

Kaj je psihološka prva pomoč?

Psihološka prva pomoč je pomoč, ki jo nudimo osebi z duševno težavo ali stisko, dokler ni na voljo strokovna pomoč ali se stiska ne razreši.

Znanja psihološke prve pomoči zajemajo tri ključne korake:

  • Prepoznava – kako pri osebi prepoznati znake in simptome dušene stiske ali bolezni;
  • Pristop – kako pristopiti k osebi, ki je v duševni stiki, in z njo vzpostaviti pogovor;
  • Pomoč – kako osebi nuditi ustrezno oporo in jo vzpodbujati k iskanju strokovne pomoči.

Znanja psihološke prve pomoči temeljijo na strokovnih smernicah, a so prilagojena splošni javnosti in ne potrebujejo posebnega predznanja.

Zakaj so znanja in veščine psihološke prve pomoči pomembni?

Doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psih. z NIJZ je povedala: »Ob različnih priložnostih v življenju (npr. ob opravljanju vozniškega izpita) ljudje pridobivamo znanja in veščine prve pomoči. Ta znanja nam omogočajo, da lahko osebi v primeru telesne poškodbe ali akutnega bolezenskega stanja nudimo nujno medicinsko pomoč, dokler ni zagotovljena zdravniška strokovna oskrba. Podobno velja pri duševnih težavah in motnjah – vsak od nas lahko osvoji znanja, kako prepoznati, pristopiti k in pomagati osebi v duševni stiski, dokler ni na voljo strokovna pomoč. Tako kot znanja prve pomoči lahko namreč tudi znanja psihološke prve pomoči predstavljajo pomembno podporo ali celo rešijo življenje.«.

Program Psihološka prva pomoč v Sloveniji

V želji, da bi postalo znanje o psihološki prvi pomoči čimbolj dostopno vsem, smo v okviru Programa MIRA na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili smernice za psihološko prvo pomoč v primerih:

Poleg smernic smo pripravili tudi promocijsko gradivo za zdravstvene domove v Sloveniji, in video predstavitev, ki je dostopna na naslednji povezavi  ter kampanja na socialnih omrežjih, ki ji lahko sledite na naslednji povezavi.

V sklopu programa Psihološka prva pomoč izvajamo tudi izobraževanja za splošno javnost in različne strokovne skupine. Več informacij o izobraževanju in o prijavi si lahko preberete na naslednji povezavi.


GRADIVO:

 

Vabljeni tudi k poslušanju spodnje epizode podkasta, kjer je bila gostja doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja. Podkast govori o tem, kaj je prva psihološka pomoč, kako lahko pomagamo in zakaj je pomembno, da pristopimo in začnemo pogovor. V tvojih besedah je moč in v tvojih besedah je pomoč!

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno