Prehrana

7. junij – svetovni dan varnosti hrane

Prehrana

Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo petič. Letošnjemu dogodku se pridružuje tudi 60. obletnica delovanja Komisije Codex Alimentarius, ki poteka pod sloganom »Živilski standardi rešujejo življenja«.

Zadnje posodobljeno: 07.06.2023
Objavljeno: 07.06.2023

Svetovni dan varnosti hrane in 60. obletnica Komisije Codex Alimentarius sta priložnost za razmislek o dosežkih preteklosti in izzivih prihodnosti varnosti hrane, ki je naša skupna odgovornost. Varnost hrane je temelj prehranske varnosti in ključna za preoblikovanje prehranskih sistemov v trajnostne, pravične in odporne – za boljšo proizvodnjo, boljšo prehrano, boljše okolje in boljše življenje.

Zagotavljanje varnega in zdravega prehranjevanja je ključnega pomena za zdrav razvoj človeka ter preprečevanje bolezni. To ni odkritje zadnjih desetletij temveč je bilo to eno od ključnih prizadevanj že 100 let nazaj, ko je bil na območju Slovenije ustanovljen Higienski zavod. Nacionalni inštitut za javno zdravje je naslednik Higienskega zavoda. Ponosni smo na to izjemno tradicijo ter na dosežke, ki so v teh 100 letih prispevali k boljšemu zdravju.

Varno in zdravo prehranjevanje je tako kot pred 100-leti tudi danes ena glavnih prioritet delovanja Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Seveda se je področje delovanja zaradi družbenega razvoja spremenilo. Pomanjkanju zdrave in varne hrane so se pridružila številna druga tveganja, ki so se s sodobnim razvojem še okrepila. A danes v prizadevanjih za izboljšanje razmer nismo sami. Pri razvoju in implementaciji ukrepov za izboljšanje varnosti in zdravega prehranjevanja prebivalcev se povezujemo z vsemi ključnimi partnerji, ki vsak po svoje prispeva k vzpostavljanju pogojev in razmer v katerih bo zdrava izbira tudi najlažja in najbolj dostopna izbira. Mednarodno sodelovanje in povezovanje ima pri tem še posebej pomembno vlogo. Z nacionalnim programom na področju prehrane in gibanja DOBER TEK SLOVENIJA (2015–2025), ki ga je sprejel državni zbor, nameravamo izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalcev od zgodnjega obdobja življenja do pozne starosti.

Prizadevamo si zaustaviti in obrniti trend naraščanja telesne mase prebivalcev Slovenije, zmanjšati pojavnost kroničnih bolezni ter okrepiti vzdržnost zdravstvenega sistema. Izzivi so izjemni in seveda tudi veliko bolj kompleksni, kot so bili pred 100 leti. Vendar pa imamo danes tudi več možnosti in več pristopov, ki jih lahko uporabimo. V vsakem primeru pa je potrebno sodelovanje vseh deležnikov. Samo tako lahko računamo na izboljšanje skupaj. Znanje in izkušnje, ki smo si jih v preteklosti pridobili bomo uporabili za učinkovito delo danes in jutri ter s tem dosegli visoko raven varovanja življenja in zdravja prebivalcev Slovenije.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno