Prehrana

E-priročnik za učitelje o sadju in zelenjavi »Slastno, hrustljavo, zdravo«

Prehrana

Zadnje posodobljeno: 13.01.2022
Objavljeno: 13.01.2022

Leto 2021 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodno leto sadja in zelenjave. V tem letu je bil v okviru Šolske sheme sadja, zelenjave in mleka pripravljen e-priročnik o sadju in zelenjavi »Slastno, hrustljavo, zdravo«, namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju za izvajanje spremljevalnih izobraževalnih dejavnosti ukrepa Šolska shema EU. Priročnik je nastal s finančno pomočjo Evropske unije v okviru tega ukrepa. Izdelal ga je Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s strokovnjaki na področju kmetijstva, prehrane, kulture, zgodovine in izobraževanja.

Evropska komisija ob pregledu Šolske sheme EU kot del ukrepov v okviru strategije »od vil do vilic« ugotavlja, da je potrebno za boljše učinke sheme okrepiti izvajanje spremljevalnih izobraževalnih ukrepov, nastali e-priročnik »Slastno, hrustljavo, zdravo« pa je odgovor na to. V priročniku so združene kmetijske in prehranske vsebine, vezane na trajnostni odnos do okolja, pa tudi na dediščino sadja in zelenjave ter kulturo. V vse teme je vključen vzgojni vidik, zato je priročnik oblikovan za didaktično uporabo, kot so napotki za delo z učenci, predlogi za dodatno branje in drugo.

Želimo, da bi učitelji s pomočjo tega priročnika, v okviru Šolske sheme obogatili vsebino izobraževalnih dejavnosti v šolah na temo sadja in zelenjave ter razumevanje pomena zdrave prehrane. Po drugi strani imajo zdrave, v otroštvu pridobljene prehranske navade, ki vključujejo redno uživanje sadja in zelenjave v pestri mešani prehrani, veliko pozitivnih učinkov na zdravje in posledično na kakovost življenja. Podobno, kot pri njihovih vrstnikih v Evropski skupnosti, tudi pri slovenskih učencih sadje in predvsem zelenjava nista najbolj priljubljena. Uživanje zelenjave pa je daleč od priporočil.

E-priročnik »Slastno, hrustljavo, zdravo« najdete na naslednji povezavi

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno