Prehrana

Izšel je priročnik Zakuhajmo pravo izbiro

Prehrana

Zadnje posodobljeno: 08.11.2021
Objavljeno: 08.11.2021

NIJZ je v okviru programa Dober tek, študent! in s sodelovanjem Turistično gostinske zbornice Slovenije in Ministrstva za zdravje pripravil priročnik »Zakuhajmo pravo izbiro«, ki je predvsem namenjen gostincem, ponudnikom subvencioniranih študentskih obrokov, namenjen pa je tudi ostalim gostinskim ponudnikom, ki si prizadevajo za kakovostne obroke.

Vsebina priročnika Zakuhajmo pravo izbiro v začetku poudari glavne vidike pravilne izbire in shranjevanja živil. Svetuje pri načrtovanju obrokov in velikosti porcij obroka. V posebnem poglavju opredeli prehranske zahteve, priporočila in merila, ki so pomembna za sestavo jedilnika, določenega z razpisnimi pogoji za subvencioniranje ponudnikov študentske prehrane.

V drugem delu priročnik ponuja  praktične ideje za pripravo zdravih, okusnih in uravnoteženih obrokov, s tem pa tudi možnosti za lažje udejanjanje smernic zdravega prehranjevanja za študente.

V pomoč pri sestavi jedilnikov pa bodo prav gotovo tudi okvirni porcijski normativi za pripravo obrokov, ki so navedeni v prilogi.

S priročnikom želimo spodbuditi in opozoriti na kakovostno pripravo obrokov, ki so pripravljeni iz kakovostnih lokalno in ekološko pridelanih živil ter tako izboljšati prehranjevalne navade. Zdrave prehranjevalne navade bodo prispevale k boljšemu zdravju študentov in ostalih gostov ter večji storilnosti in uspešnosti njihovega študija oziroma dela.

Upamo, da bo pričujoči priročnik tudi in predvsem dobrodošla pomoč ponudnikom obrokov pri njihovih prizadevanjih zagotavljanja kakovostnih obrokov in si želimo, da se ponudniki obrokov v čimvečji meri odločijo za pridobitev simbola zdravju koristnega obroka- »Prava izbira«.

Nastanek priročnika je del prizadevanj Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, zdravo uživaj & več gibaj!, v okviru katerega je poudarek tudi na strokovni podpori gostincem pri izvedbi smernic zdravega prehranjevanje za študente.

Publikacija je v dostopna na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno