Prehrana

Nacionalni program o prehrani in gibanju 2015-2025

Prehrana

V Sloveniji narašča število ljudi s prekomerno telesno maso (debelih), posledično pa tudi število bolnikov s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, med katerimi izstopa sladkorna bolezen tipa 2. Prezgodnja obolevnost zaradi teh bolezni skrajšuje leta zdravega življenja in vpliva na kakovost življenja prebivalcev, zmanjšuje produktivnost ter povečuje stroške zdravstvene oskrbe.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 05.12.2016
Objavljeno: 05.12.2016

Julija 2015 je Državni zbor RS za obdobje 10 let sprejel nov Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki je nastal na podlagi zavedanja, da zdravo prehranjevanje in telesna dejavnost vplivata na zdravje posamično in skupaj, v sinergiji, ter da se učinki obeh dopolnjujejo. Osrednje vodilo pri pripravi skupnega nacionalnega programa je vseživljenjski pristop, s katerim je možno v vseh življenjskih obdobjih opolnomočiti posameznika in mu s ključnimi mehanizmi olajšati odločitev in izbiro za zdravo prehranjevanje in redno telesno dejavnost.


Dodatne povezave:

NIJZ pozdravlja sprejeteje resolucije

Zloženka Dober tek Slovenija je dosegljiva na naslednji povezavi.

Brošura Dober tek Slovenija je dosegljiva na naslednji povezavi.

Dokument Resolucija o Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 je dosegljiv na naslednji povezavi.

Spletni portal Dobertekslovenija.si

KLIK na spletni portal Dober tek Slovenija

Nacionalni portal o hrani in prehrani

Prehrana.si je nastal v okviru izvajanja ukrepa vzpostavitve spletnega mesta za zagotavljanje strokovnih in razumljivih informacij s področja prehrane, predvidenega v Resoluciji o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno