Prehrana

Novo razviti simbol PRAVA IZBIRA označuje prehransko ustreznejše obroke

Prehrana

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije razvil in ponudil gostincem simbol PRAVA IZBIRA za označevanje prehransko ustreznejše gastronomske ponudbe. Z novim simbolom želimo potrošniku olajšati prepoznavo in izbiro prehransko ustreznejših obrokov, gostincem pa omogočiti izpostavitev višje kakovosti njihove ponudbe.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 17.08.2022
Objavljeno: 17.08.2022

Strokovna žirija NIJZ je izbrala simbol, ki ga je zasnovala agencija Altius d.o.o. iz Ptuja. Simbol se barvno ujema s sloganom Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, Dober tek Slovenija, zdravo uživaj & več gibaj, ki ga je kot del promocijske kampanje izbralo Ministrstvo za zdravje. Logotip je slogovno oblikovan tako, da odraža krožnik s priborom, ki ga nadgrajuje figura vitalnosti, ki simbolizira podporo zdravju. Znotraj logotipa je  rdeča kljukica, ki naj bi gosta asociirala na pravilnost njegove odločitve.

 

Zakaj uvedba simbola Prava izbira?

Gostinska ponudba trenutno nima enotne označbe, ki bi potrošnika nagovarjala, naj poseže po obroku z boljšo prehransko vrednostjo. Z novim simbolom želimo vpeljati sistem, ki bo omogočil razlikovanje prehransko ugodnejših obrokov, ki ustrezajo  kriterijem zdrave in pestre prehrane. S tem želimo doseči, da bodo višja prehranska kakovost gastronomske ponudbe  enotno označena in jo bo tako potrošnik lažje prepoznal.

Raziskave kažejo, da se velik del aktivne populacije prehranjuje nezdravo. Po podatkih CINDI študije je imelo v Sloveniji v letu 2020 približno dve tretjini odraslih že prisotne dejavnike nezdravega življenjskega sloga, med katerimi izstopa predvsem debelost, na katero še posebej opozarjajo zaskrbljujoči podatki v »pokoronskem času«. K temu veliko prispeva novodobni način življenja (sedeče delo, neredni obroki, prehranjevanje izven doma, dostava obrokov na dom …) in ponudba obrokov v gostinskih obratih.

V zadnjem času se vse več delovno aktivne populacije, študentov, dijakov in ostalih prehranjuje zunaj doma. Po podatkih prehranske raziskave SI. Menu že kar 65 % odraslih vsakodnevno uživa malico in kar 20 % odraslih redno kosi zunaj doma. Najverjetnejši razlogi za porast prehranjevanja izven doma so spremembe v delovnem času in številne obveznosti ter omejene možnosti priprave lastnih obrokov. Vse bolj razširjena možnost dostave hrane na dom ali delovno mesto pa je tovrstno ponudbo še bolj približala potrošniku. Ravno zato postaja kakovost  hrane v okviru gostinske ponudbe vse pomembnejša, ki ji bomo morali tudi v bodoče posvetiti več prozornosti.

 

Kaj simbol Prava izbira prinaša gostom?

Pri gostincih prevladujejo sicer okusni, žal pa prehransko večinoma neugodni obroki. Le-ti so mnogokrat energijsko prebogati in hranilno revni, z večjo vsebnostjo nezdravih maščob, soli in s premalo sveže zelenjave. Pogosto so pripravljeni ne neprimeren način npr. s cvrtjem, z uporabo različnih gotovih omak, predelanih mesnin, ocvrtkov, dresingov ter instant dodatkov za izboljšanje okusa in konsistence. Zaradi draginje, ki smo ji priča, se lahko kakovost teh obrokov le še poslabša. Takšni obroki so sprejemljivi le občasno, nikakor pa ne sodijo v okvir vsakodnevne prehrane. Po takšni prehrani lahko dobimo občutek preobremenjenosti prebavil, utrujenosti, zaspanosti ter nezmožnosti koncentracije, kar zagotovo ne prispeva k večji delovni storilnosti, kakovostnemu študiju in zdravju nasploh.

Čeprav je dober okus hrane še vedno najpomembnejši dejavnik, pa je v zadnjem desetletju  prišlo do številnih sprememb, ki so vplivale na vedenje potrošnikov. Za potrošnike, goste gostinskih lokalov pri izbiri jedi postajajo vse bolj pomembni kakovost obroka, znano poreklo živil in ugoden vpliv na zdravje. Novo razviti simbol Prava izbira uvaja novost, ki bo omogočila gostom lažjo prepoznavo in izbiro prehransko ustreznejšega obroka, saj bodo ti obroki pri gostincih tudi ustrezno označeni. Kot gosti pri gostincih do zdaj nismo imeli te možnost in smo se pri izbiri lahko zanesli največkrat le na zaupanje gostincu in lastno mnenje. Zdaj z enim simbolom  označujemo prehranske prednosti izbora v vseh omenjenih vidikih..

Zagotovilo za preverjeno uravnoteženost sestavin in višjo hranilno vrednost

Novo razviti in podeljeni simbol Prava izbira gostu zagotavlja, da je obrok uravnotežen po sestavi, tako da vsebuje npr. dovolj kakovostnih beljakovin in zelenjave, da se v pripravi uporabljajo kakovostne maščobe z ugodno sestavo, da ni preslan, da se ne uporablja postopka cvrtja in da v pripravo niso bila vključena različna pred-pripravljena živila (gotove omake, ocvrtki, ribje palčke), instant zgoščevalci, jušne kocke, instant slane začimbne mešanice z ojačevalci okusov ipd. Posebna pozornost je namenjena tudi vključevanju kakovostnih lokalnih surovin, prilagojenih sezonski ponudbi ter vključevanju ekoloških izdelkov .

Simbol je na osnovi kriterijev, ki sledijo sodobnim prehranskim smernicam zdrave prehrane, razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije.

 

Kje lahko najdemo ponudbo s simbolom Prava izbira?

Z odzivom ponudnikom smo relativno zadovoljni, bi pa lahko bil še boljši, če se ne bi zgodila epidemija covida, ki je najbolj prizadela ravno sektor gostinstva in turizma, zato pričakovano takrat ni bilo veliko odziva, pa tudi izvajanje praktičnih delavnic za gostince je bilo začasno onemogočeno. Sicer pa je odziv tistih gostincev, ki so sodelovali na usposabljanjih in se tudi odločili za pridobitev simbola, zelo pozitiven. . Simbol prava izbira je v letu 2021 in 2022 pridobilo nekaj več kot 20 ponudnikov; med njimi smo bili zelo veseli predvsem prvega, to so bile Restavracije Spar Slovenija, ki j že redno ponujajo obroke s tem simbolom. Med prvimi smo vabili predvsem ponudnike subvencionirane študentske prehrane, saj ponudniki, v kolikor imajo podeljen simbol, lahko pridobijo dodatne točke na javnem razpisu. Možnost pridobitve simbola pa smo ponudili tudi vsem ostalim gostinskim in turističnim ponudnikom, kot so zdravilišča, hoteli, restavracije, delavske menze, ipd., kjer prav tako obstaja veliko odlične ponudbe in prav tako možnosti za izboljšave.

 

Simbol PRAVA IZBIRA so do sedaj prejele restavracije naslednjih podjetij: SPAR Slovenija trgovsko podjetje d. o. o., Restavracije Interspar (Citypark Ljubljana, Vič Ljubljana, Europark Maribor, Supernova Qlandia Kranj, Park Center Koper, Supernova Qlandia Maribor, Supernova Qlandia Nova Gorica, Citycenter Celje, Murska Sobota); SOVITA d. o. o., restavracije Sovita (Lokacije: Gospodarska zbornica Slovenija v Ljubljani, Akrapovič Črnomelj, Elrad Gornja Radgona, Panvita Gornja Radgona, Henkel Maribor, Tosama Vir, Etiketa Žiri, Telekom Cigaletova Ljubljana, Kolektor Etra Ljubljana, VDC Tončke Hočevar Ljubljana); VIVO, d. o. o., Restavracija Vivo D125; NK gostinstvo d. o. o., Restavracija EAT Smart; SIDRO & SIDRO d. o. o., Restavracija Ancora; NV skupina d. o. o., PE Restavracija Piano; Momento d. o. o., KOA Bistro; PRI STAREM KOVAČU Alenka Pernek Pec s.p., PE HIŠA KRUHA 3; Andrej Okorn s.p., Restavracija Nutris; Evkalipt d.o.o., Azure Bistro; Thermana Laško; Restavracija 123 Mega Center 2 Slorest, Restavracija 123 DSU Slorest, Restavracija 123 MC Dunajska Slorest, Restavracija 123 Letališka (Julon/Aquafil); Rožna kuhna.

 

Prispevek v oddaji Koda  Z znakom Prava izbira do bolj zdravih obrokov v restavracijah

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno