Prehrana

Omejitev trans maščob v živilih

Prehrana

Ocena tveganja za zdravje na osnovi podatkov nacionalne raziskave »Trans maščobe v živilih«, ki jo je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje, je pokazala, da so na našem trgu še vedno prisotna živila z visoko vsebnostjo trans maščob, ki nepotrebno ogrožajo zdravje prebivalcev.

Zadnje posodobljeno: 22.03.2018
Objavljeno: 22.03.2018

Zato je bil sprejet Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih, ki je bil v Uradnem listu objavljen 20. marca 2018. Pravilnik strogo omejuje vsebnost trans maščob na največ 2 g v 100 g skupnih maščob v živilu  ter določa enoletno prehodno obdobje za prilagoditev izdelkov.

Zaradi prilagoditvenega obdobja naj bodo potrošniki še vedno pozorni pri uživanju predpakiranih živil, ki med sestavinami navajajo hidrogenirane ali delno hidrogenirane maščobe. Raziskave so pokazale, da se trans maščobe še vedno lahko nahajajo v izdelkih z več maščobe, kot so na primer burek, rogljički, pekovsko pecivo. Te kategorije živil že sicer sodijo med tiste, ki naj jih potrošniki uživajo poredko in v manjših količinah zaradi neugodne prehranske sestave. S tem se lahko izognemo uživanju ne le potencialno še prisotnih trans maščobnih kislin, temveč tudi sladkorjev, soli in nasičenih maščob.

Zmanjšanje količine trans maščob v živilih je Slovenija uvrstila med strateške cilje Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 – Dober tek Slovenija, ki je med ukrepi predvidel možnost zakonodajne omejitve trans maščob, kot enega najbolj učinkovitih ukrepov.

Več informacij o trans maščobah vam je na voljo na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno