Prehrana

Prehrana v času COVID-19

Prehrana

Spremembe, ki smo jim priča, bodo lahko vplivale na naše prehranske navade in način življenja, tudi ko bo epidemija končana. V tem času je zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, zato bomo v nadaljevanju odgovorili na številna vprašanja, ki se vam ob tem lahko zastavljajo. Prehrana in zdravje sta tesno povezana. Prehrana je vedenjski dejavnik, ki ga v tem času lahko koristno spremenimo, če doslej ni podpiral našega zdravja. Tudi z omejitvami dostopa do hrane, finančnimi omejitvami ter slabšimi kuharskimi veščinami lahko sestavimo zdrave obroke in se bolj redno prehranjujemo. Situacija, v kateri smo se znašli, ima torej lahko kar nekaj koristnih izidov in priložnosti.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 15.02.2021
Objavljeno: 15.02.2021

Za lažje načrtovanje prehrane vam zato v nadaljevanju predstavljamo enostavna priporočila in nasvete. Spodbujamo vas, da ob upoštevanju priporočil za preprečevanje prenosa okužbe s koronavirusom ostanete opmisčni in vsaj zmerno telesno dejavni. Poleg telesne dejavnos sta pri krepitvi ali vzdrževanju imunskega sistema vitalnega pomena zdrava prehrana in zadosten vnos tekočin. Z upoštevanjem priporočil zdravega prehranjevanja, ki smo jih v nadaljevanju pripravili za vas, dolgoročno preprečujemo razvoj podhranjenos oziroma prekomerne hranjenos ter uspešno preprečujemo ali obvladujemo nekatere kronične bolezni. Pomembno je, da vsak izmed nas v skladu s svojimi možnostmi v danih razmerah čim bolje poskrbi za svojo prehrano ali prehrano svoje družine na način, ki podpira in krepi zdravje. Da bi tudi s primerno prehrano podprli dobro zdravje prebivalcev, v nadaljevanju predstavljamo aktualne in ključne informacije ter nasvete v povezavi s prehrano.

Priročnik Prehranski nasveti namenjeni posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19 je dostopen na naslednji povezavi, plakat pa na naslednji povezavi.

Prehrana starejših v in po času COVID-19, dostopno na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno