Prehrana

Svetovni dan hrane 2020

Prehrana

Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Tako Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« izpostavlja pandemijo COVID-19, ki je pomembno zaznamovala leto 2020 tudi s prehranskega vidika. To obdobje nas je opomnilo, da je lahko dostop do zdravju koristne in varne hrane otežen, predvsem za revne in ranljive skupine. Po oceni FAO trpi zaradi lakote 8,9 % svetovnega prebivalstva, za kar se med drugim krivi tudi nestabilne gospodarske razmere na svetovnih trgih, ki se zaradi pandemije še slabšajo. Za Slovenijo je značilno, da smo v veliki meri odvisni od uvoza hrane, kar povečuje naše tveganje za prehransko varnost. Pri tem želimo opozoriti na evropsko strategijo »Od vil do vilic«, ki opozarja na pomembnost lokalnih prehranskih sistemov, ki omogočajo razvoj in ohranjanje domačega kmetijstva pri zagotavljanju trajnostne oskrbe s hrano.

Zadnje posodobljeno: 16.10.2020
Objavljeno: 16.10.2020

Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas trenutno vse postavlja pred številne izzive. Spremembe, ki smo jim priča, bodo lahko vplivale na naše prehranske navade in način življenja tudi, ko bo to težko obdobje za nami. V tem času je prehrana, ki jo načrtujemo v čim večji meri iz kakovostnih, hranljivih in lokalnih živil, še toliko bolj pomembna, zato smo oblikovali Prehranske nasvete namenjene posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19, ki bodo odgovorili na številna vprašanja, ki se vam lahko ob tem zastavljajo. Prehrana in zdravje sta tesno povezana. Prehrana je tisti vedenjski dejavnik, ki ga v tem času lahko koristno spremenimo, če doslej ni podpiral našega zdravja. Tudi z omejitvami dostopa do hrane, finančnimi omejitvami ter slabšimi kuharskimi veščinami lahko sestavimo zdrave obroke in se bolj redno prehranjujemo. Z upoštevanjem priporočil zdravega prehranjevanja, ki smo jih pripravili za vas, dolgoročno preprečujemo razvoj podhranjenosti oziroma prekomerne hranjenosti ter uspešno preprečujemo ali obvladujemo nekatere kronične bolezni. Pomembno je, da vsak izmed nas v skladu s svojimi možnostmi v danih razmerah čim bolje poskrbi za svojo prehrano ali prehrano svoje družine na način, ki podpira in krepi zdravje. Poleg prehrane in zadostnega vnos tekočin je pri krepitvi ali vzdrževanju imunskega sistema vitalnega pomena tudi telesna dejavnost. Situacija, v kateri smo se znašli, ima torej lahko kar nekaj koristnih izidov in priložnosti. S takim življenjskim slogom pa lahko tudi največ storimo za našo kondicijo, zdravje in počutje. Ob tem pa svetujemo, da ob upoštevanju priporočil za preprečevanje prenosa okužbe s koronavirusom ostanete optimistični.

Da bi tudi s primerno prehrano podprli dobro zdravje prebivalcev, v nadaljevanju predstavljamo aktualne in ključne informacije ter nasvete v povezavi s prehrano. Več si lahko preberite v prehranskih nasvetih za čas nove virusne bolezni:

 (klik na sliko)

 

Za verodostojne informacije o o prehranskih priporočilih in informacije s področja prehrane v vseh življenjskih obdobjih obiščite Nacionalni portal o hrani in prehrani www.prehrana.si.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno