Spanje

Urejeno spanje vpliva na boljše razpoloženje, psihomotorično uspešnost in imunsko odzivnost

Spanje

Bolj ko je naše spanje urejeno, bolje se počutimo, smo bolj potrpežljivi in umirjeni in so tudi naši odnosi boljši. Slednje je v času epidemije, šolanja in dela od doma še posebej dragoceno.

Zadnje posodobljeno: 15.04.2021
Objavljeno: 15.04.2021

V letu 2020 so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) izvedli raziskavo Z zdravjem povezan življenjski slog pri odraslih prebivalcih Slovenije. Glede na priporočila za odrasle (od 7 do 9 ur spanja dnevno) v Sloveniji dovolj dolgo spi le 33 % moških in 37 % žensk med 18. in 74. letom starosti. 10 priporočil za zdravo spanje odraslih, ki jih je izdelal NIJZ, si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Urejeno spanje je osnovna človekova potreba in je eden od temeljev zdravja. Povezan je z boljšo kakovostjo življenja in boljšim zdravjem v vseh starostnih obdobjih. Za urejeno spanje je značilno, da se odpravimo spat in tudi vstajamo vsak dan ob približno istem času s ponavljajočim se številom ur kakovostnega spanja. Za kakovostno spanje so pomembni zadostna dolžina neprekinjenega in dovolj globokega spanja. Tisti, ki redno in dobro spijo, so bolje razpoloženi, imajo boljšo psihomotorično uspešnost in akademske dosežke. Spanje je povezano s številnimi fiziološkimi sistemi, kot so utrjevanje spomina, imunski odgovor, uravnavanje hormonov in telesne temperature, srčno-žilne regulacije in številne druge pomembne funkcije, zato sta pomanjkanje in slaba kakovost spanja povezana s škodljivimi zdravstvenimi izidi. Izkazalo se je, da kratko spanje poslabša kognitivne in izvršilne funkcije, slabo spanje pa je povezano tudi s slabim duševnim zdravjem.

Če upoštevanje priporočil za zdravo spanje ne pomaga, se odpravite po nasvet v lekarno oz. osebnemu zdravniku, ki vas lahko napoti v Centre za motnje spanja v Celju ali Ljubljani, dobre rezultate daje tudi kognitivno vedenjska terapija, ki jo izvajajo za to posebej usposobljeni terapevti.

Priporočila za zdravo spanje je leta 2012 izdala Svetovna zveza za spanje.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno