Ustno zdravje

20. marec 2016: Svetovni dan ustnega zdravja “Zdrava usta. Zdravo telo.”

Ustno zdravje

Svetovni dan ustnega zdravja, ki predstavlja projekt pod okriljem Svetovne zobozdravstvene organizacije (FDI), obeležujemo 20. marca. Tej obeležitvi se pridružujemo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Letošnji slogan »Zdrava usta. Zdravo telo.« poudarja povezanost ustnega in splošnega zdravja ter pomembnost ukrepov za ohranjanje ustnega zdravja.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 18.03.2016
Objavljeno: 18.03.2016

Za dobro ustno zdravje moramo skrbeti vse življenje. Pomembno je, da se zavedamo, da tovrstna skrb predstavlja pomembno komponento zdravega življenjskega sloga. Redno moramo izvajati ustrezne postopke vzdrževanja ustne higiene, se zdravo in uravnoteženo prehranjevati, opustiti kajenje, skrbeti za zadostno telesno aktivnost in redno obiskovati svojega zobozdravnika ter zdravnika. Z zdravim življenjskim slogom bomo okrepili in ohranjali svoje zdravje.

Bolezenska stanja, ki se pojavljajo v ustni votlini, še vedno prizadenejo veliko večino prebivalstva. Njihov vpliv je širši in presega omejenost na ustno votlino, saj so povezana tudi s splošnim zdravjem. K izboljšanju ustnega zdravja in s tem tudi splošnega zdravja lahko bistveno pripomoremo sami

Ob letošnjem svetovnem dnevu ustnega zdravja smo na NIJZ pripravili krajšo brošuro. Na kratko so predstavljene najpomembnejše bolezni ustne votline, nekatere povezave s splošnim zdravjem, in na kratko povzeti najpomembnejši ukrepi za vzdrževanje ustnega zdravja. Brošuro najdete na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno