Ustno zdravje

Svetovni dan ustnega zdravja 2015 – Nasmeh za življenje

Ustno zdravje

Pomen ustnega zdravja in skrbi zanj skušamo še posebej poudariti s svetovnim dnem ustnega zdravja, ki ga vsako leto obeležimo 20. marca. Letošnji svetovni dan poteka pod sloganom »Nasmeh za življenje«. Slogan izraža pomen dobrega ustnega zdravja skozi vsa življenjska obdobja.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 18.03.2015
Objavljeno: 18.03.2015

Bolezni, ki se pojavljajo v ustni votlini, še vedno prizadenejo veliko večino prebivalstva. Najpomembnejše med njimi so zobni karies, parodontalna bolezen in rak ustne votline. Z relativno enostavnimi ukrepi lahko sami bistveno pripomoremo k izboljšanju ustnega zdravja. Ustno zdravje predstavlja pomemben sestavni del splošnega zdravja. Skrb za ustno zdravje je zato pomemben korak k ohranitvi in izboljšanju splošnega zdravja.

Za dobro ustno zdravje moramo skrbeti vse življenje. Pomembno je, da redno izvajamo ustno higieno, se zdravo in uravnoteženo prehranjujemo, zmanjšamo uživanje sladke hrane in pijač, opustimo kajenje in skrbimo za zdrav življenjski slog. Skrb za zdravje ustne votline z vidika zdravega načina prehranjevanja in izvajanja ustne higiene smo skušali združiti v krajši brošuri z naslovom: »Za odlično ustno zdravje od nosečnosti do zrelih let«.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno