Alkohol

Mednarodni dan fetalnega alkoholnega sindroma 2023

Alkohol

Vsako leto 9. septembra, ob 9. uri in 9 minut, v duhu simbolike števila 9, kot je mesecev nosečnosti, obeležimo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom.

Z namenom tokratne obeležitve mednarodnega dne fetalnega alkoholnega sindroma (FAS) bomo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje organizirali strokovno srečanje, na katerem bomo spregovorili o pogostosti pitja alkoholnih pijač med mladimi odraslimi, o posledicah pitja alkohola na še nerojenega otroka, o obravnavi oseb s FAS, o virih pomoči, ki so na voljo za preprečevanje in zmanjševanje alkoholu izpostavljenih nosečnosti in o osebni izkušnji odraščanja s sindromom.

Vabljeni, da se nam pridružite v četrtek, 7. septembra 2023, ob 11:00, v veliki predavalnici Nacionalnega inštituta za javno zdravje na Zaloški 29 v Ljubljani (nova stavba, 3. nadstropje).

Srečanje je namenjeno strokovni in drugi zainteresirani javnosti. K obisku spodbujamo strokovnjake, ki imajo pri svojem delu možnost glede tveganj pitja alkohola v rodni dobi nagovoriti svoje paciente (ginekološki timi, patronažno varstvo, izvajalci delavnic priprave na porod in starševstvo), uporabnike (centri za socialno delo), stranke, člane (nevladne organizacije, …) in vse druge, ki bi jih področje strokovno ali zasebno zanimalo.

Prijave zbiramo preko spletne prijavnice 1ka (spodnja povezava) do vključno 31. 8. 2023 oz. do zapolnitve prostih mest.

Povezava do prijavnice: https://anketa.nijz.si/a/a95bde10

Več informacij o programu najdete v vabilu.

Organizacijski odbor

Gradiva

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno