Mediji

Pojasnilo glede izjav glavnega epidemiologa NIJZ o nekaterih ukrepih

Mediji

V zvezi s poročanjem nekaterih medijev glede izjav epidemiologa Maria Fafangla, predstojnika Centra za nalezljive bolezni, spodaj podajamo nekaj pojasnil, saj so izjave izvzete iz konteksta in napačno predstavljene.

Zadnje posodobljeno: 20.11.2020
Objavljeno: 20.11.2020

Glede vseh sprejetih ukrepov za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je bilo pojasnjeno, da se je v fazi epidemije, ko je zdravstvo na robu zmogljivosti, nesmiselno opredeljevati, kateri ukrep je morda pretiran, ker zdaj ni prostora za napake. V tem trenutku je namreč pomembno, da se situacijo obvlada in število novih okužb spet spravimo na obvladljivo raven.

Pojasnil je in posebej poudaril (in kar so nekateri napačno povzeli), da je cilj ukrepa omejevanja gibanja med občinami zmanjšanje gibanja in mešanja med ljudmi, kar je v tej fazi epidemije izredno pomembno. Z zmanjšanjem gibanja med občinami namreč zmanjšujemo število kontaktov in s tem tveganje za nove okužbe.

Kar se pa tiče različnih represivnih pristopov pa je bilo pojasnjeno, da so z vidika javnega zdravja takšni načini lahko učinkoviti v razmerah, ki trajajo krajše časovno obdobje, kot je recimo trenutna ustavitev javnega življenja (t. i. lock down), sicer pa je smiselno gojiti participatoren način delovanja v razmerah, ki trajajo daljše časovne obdobje.

Ukrepi se usklajujejo na multidisciplinarni strokovni skupini Ministrstva za zdravje, ki pretehta tako epidemiološko stanje kot tudi strokovne predloge ukrepov in potem predlaga usklajene ukrepe ministru za zdravje in Vladi RS.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno