Mediji

Vloga NIJZ glede hitrih antigenskih testov

Mediji

V strokovni in splošni javnosti se pojavlja napačno razumevanje vloge Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pri organizaciji in izvajanju testiranja na prisotnost virusa SARS-Cov-2. Zato pojasnjujemo, da NIJZ ni pristojen za nabavo in kakovost testov, prav tako ni pristojen za organizacijo in izvedbo testiranj.

Zadnje posodobljeno: 09.02.2021
Objavljeno: 09.02.2021

Epidemiološka stroka NIJZ poudarja, da je uporaba hitrih antigenskih testov (HAGT) med epidemijo, tudi pri asimptomatskih osebah, smiselna, priporoča jo tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), saj laboratoriji ne morejo opraviti toliko PCR testov, kot bi bilo potrebno. Uporaba teh testov je smiselna, če so testi kakovostni in ustrezajo predpisanim standardom občutljivosti in specifičnosti.

Z javnozdravstvenega vidika so HAGT izjemno pomemben doprinos obstoječim kapacitetam testiranja v Sloveniji. Čim širša dostopnost do hitrega in ponavljajočega testiranja s takojšnjim rezultatom je edini način, s katerim lahko hitro identificiramo in iz populacije začasno izoliramo okužene osebe in tako preprečimo prenos okužbe. S HAGT identificiramo ravno tiste najbolj kužne (malo pred pojavom znakov okužbe in 5 dni po pojavu prvih simptomov), ki imajo po navadi blage simptome in imajo največji potencial za prenos okužbe. Brez testiranja bi nadaljevali njihove normalne socialne interakcije, delo in nezavedno prenašali virus.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno