Kopalna voda

Priporočila o varnosti kopanja s smernimi vrednostmi za prepoved ali odsvetovanje kopanja na naravnih kopališčih oziroma kopalnih območjih

Kopalna voda

Priporočila, navodila NIJZ za naravne kopalne vode.

Zadnje posodobljeno: 24.06.2020
Objavljeno: 24.06.2020

Skladno z zahtevami evropske in nacionalne zakonodaje za kopalne vode je v Sloveniji trenutno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah (30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč). To so odseki na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za naravne kopalne vode in na katerih se sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu. Na vseh kopalnih vodah na površinskih vodah se izvaja nadzor nad kakovostjo vode z državnim monitoringom (spremljanjem) kakovosti kopalnih voda v času kopalne sezone. Monitoring zagotavlja Agencija RS za okolje (ARSO) Ministrstva za okolje in prostor (MOP), izvaja pa ga Nacionalni laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) – Ministrstvo za zdravje (MZ).

Priporočila o varnosti kopanja s smernimi vrednostmi zaradi prepovedi ali odsvetovanja kopanja na naravnih kopališčih oziroma kopalnih območjih so dosegljiva na naslednji povezavi.

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno