Moje okolje

Prevalenčna študija obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem

Moje okolje

Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini teče že desetletje. V letu 2018 ponovno izvajamo prevalenčno študijo obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem.

Zadnje posodobljeno: 12.06.2018
Objavljeno: 12.06.2018

Na odvzem vzorcev krvi za določitev vsebnosti svinca smo povabili skoraj 700 otrok od 1. do 6. leta starosti ter 9-letnike iz Zgornje Mežiške doline in 3-letnike iz Spodnje Mežiške doline. To je po letih 2008 in 2013 tretja izvedba študije v takšnem obsegu.

Rezultati so merilo za oceno stanja obremenjenosti otrok s svincem in spremembe glede na predhodne študije, posamezni rezultati pa podajo staršem informacijo glede obremenjenosti njihovega otroka.

Starši imajo priložnost, da izvedo, kakšne vrednosti svinca se nahajajo v telesu njihovega otroka in ali obstaja tveganje za posledice na njegovem zdravju. Zato jih vabimo, da se odzovejo na vabilo, saj bodo s tem pripomogli k zmanjšanju tveganja za otrokovo zdravje in zdravje prebivalcev Mežiške doline.

Vsi, ki se še niste odzvali povabilu, lahko to storite do petka, 15. 6. 2018. Odvzemi vzorcev krvi potekajo v enotah Diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma Ravne, v Zdravstveni postaji Črna na Koroškem, v Zdravstveni postaji Mežica ter na Ravnah in v Zdravstveni postaji Prevalje v času njihovega delovanja.

Hkrati sporočamo, da na NIJZ OE Ravne že prihajajo prvi rezultati o vsebnosti svinca v krvi otrok. Starši bodo o rezultatu obveščeni na naslov, ki so ga zapisali na priloženo izjavo ob anketnem vprašalniku.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na NIJZ območno enoto Ravne, kontaktna št. 02/8705 619 ali helena.pavlic@nijz.si.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno