Moje okolje

Priporočila ob čistilnih akcijah

Moje okolje

Za vse, ki se bomo lotili čiščenja v naravi, na igriščih, poteh, okrog svojega doma, sami ali pa se bomo udeležili organizirane čistilne akcije, navajamo nekaj priporočil.

Zadnje posodobljeno: 30.03.2022
Objavljeno: 30.03.2022

Najpomembnejša je naša varnost, zato se primerno oblečemo in obujemo ter zaščitimo roke s primernimi rokavicami; priporočljive so usnjene delovne rokavice ali rokavice iz čvrstejšega blaga, ojačane z gumo ali usnjem.

Pri pobiranju odpadkov lahko naletimo na ostre predmete (npr. odprte pločevinke, razbito steklo…), s katerimi ravnamo še toliko bolj previdno, da preprečimo vreznine ali  vbode.

Če naletimo na injekcijsko iglo, jo  z orokavičeno roko previdno poberemo in  odložimo v plastenko iz trde plastike. Plastenko nato dobro zapremo s pokrovčkom.  Oddamo jo organizatorju čistilne akcije. Če čistimo sami, zaprto plastenko oddamo pooblaščenemu zbiralcu. Če je poleg igle tudi tulec, v nobenem primeru igle ne poskušamo pokrivati s tulcem. Otroke poučimo, da se odvrženih igel ne dotikajo in da o najdbi obvestijo odrasle.
Če bi prišlo do vboda, iztiskamo kri ob vbodu in pustimo, da kri teče. Rane ne sesamo. Če imamo možnost, izpiramo z mlačno tekočo vodo ali s fiziološko raztopino vsaj 10 minut, nato vbodeno mesto prelijemo ali obrišemo z alkoholnim razkužilom za kožo, ki naj učinkuje, dokler se ne posuši (2 do 3 minute). Rano sterilno obvežemo in odidemo do osebnega zdravnika.

Če naletimo na nevarne odpadke, kot so posode s kemikalijami, posode ali steklenice z neznano vsebino ali kakršnekoli druge odpadke, ki bi lahko bili nevarni, upoštevamo navodila organizatorja čistilne akcije. Če čistimo sami, jih oddamo pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov. Če ocenimo, da bi bilo premeščanje takih odpadkov nevarno, kraj le označimo in o tem sporočimo organizatorju. Če čistimo sami, sporočimo pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov.

Med delom ne kadimo in ne uživamo hrane.

Priporočljivo je, da smo cepljeni proti klopnemu meningoencefalitisu.

Upoštevamo tudi ostala navodila organizatorja čistilne akcije.

Azbestnih odpadkov (salonitne plošče, kosi azbestno cementnih cevi, vinaz plošče, azbestne opeke, fasadne plošče, azbestni izolacijski materiali …) ne pobiramo, niti manjših količinče nismo posebej ustrezno opremljeni. Azbestna vlakna so rakotvorna, njihovo vdihavanje predstavlja veliko nevarnost za zdravje.
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno