Svinec

Prevalenčna študija obremenjenosti otrok s svincem

Svinec

V zgornji Mežiški dolini je v preteklih 15 letih potekal program sanacije okolja z namenom zmanjšanja izpostavljenosti prebivalstva svincu. V okviru programa smo redno spremljali vsebnosti svinca v krvi otrok, ki se je v povprečju v tem obdobju precej znižala. V letošnjem letu zopet izvajamo prevalenčno študijo obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem.

Zadnje posodobljeno: 16.06.2023
Objavljeno: 16.06.2023

V okviru študije smo na odvzem vzorcev krvi za določitev vsebnosti svinca povabili otroke v starosti od 1 do 6 let ter devetletnike iz Zgornje Mežiške doline in triletnike iz Spodnje Mežiške doline. To bo po letih 2008, 2013 in 2018 četrta izvedba študije v takšnem obsegu. Prvi odvzemi vzorcev so se začeli 23. maja 2023.

Vabilo smo poslali skoraj 700 otrokom iz vseh štirih občin Mežiške doline. Odvzemi vzorcev krvi bodo potekali v enotah Diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem – v Zdravstveni postaji (ZP) Črna na Koroškem, v ZP Mežica, v ZP Prevalje ter na Ravnah, v obdobju od 23. 5. 2023 do 9. 6. 2023.

Starše otrok, ki so prejeli vabilo na odvzem krvi, vljudno naprošamo, da se odzovejo povabilu in pripeljejo otroka v laboratorij lokalne zdravstvene postaje v terminu, zapisanem v vabilu. Na ta način bodo pridobili informacijo o vsebnosti svinca v krvi svojega otroka in v primeru povišanih vrednosti tudi lažje ustrezno ukrepali.

V času od 19. 6. do 23. 6. 2023 bodo odvzemi potekali po spodaj navedenem urniku:

Diagnostični laboratorij ZD Ravne na Koroškem:

od ponedeljka do petka, od 6.30 do 12.30, malica je med 10. uro in 10.30

 


Za vabljene v letošnjem letu Geološki zavod Slovenije ponuja še posebno možnost brezplačne analize hišnega prahu iz gospodinjstva. Dovolj je, da ob odvzemu krvi oddajo polno vrečko prahu iz sesalnika, zato naj vrečke iz sesalnika ne zavržejo prehitro. Natančnejša navodila so priložena vabilu.


Tudi Mici in Bica sta otroke povabili na odvzem v VIDEO POSNETKU.

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno