Svinec

Javnozdravstveni ukrepi in priporočila ob onesnaženosti s toksičnimi kovinami

Svinec

Svinec je v svetu zelo razširjena toksična kovina, ki ima številne škodljive vplive. Posebno nevarna je mlajšim otrokom, ki zaradi načina obnašanja v telo vnašajo več svinca in so na škodljive učinke bolj občutljivi. Danes ni več dvoma, da svinec v telesu nima nobene koristne funkcije in njegova prisotnost v telesu škodi zdravju tudi v najnižjih koncentracijah. Zato bi si želeli, da svinca v telesu ne bi imeli, zaradi njegove obsežne uporabe v preteklosti in tudi sedanjosti, pa je to v praksi skoraj nedosegljivo. V okoljih, kjer je bila in še je prisotna svinčena industrija, je izpostavljenost še toliko težje preprečiti.

Zadnje posodobljeno: 30.08.2023
Objavljeno: 30.08.2023

Prebivalci naj na onesnaženih območjih s toksičnimi kovinami upoštevajo javnozdravstvene ukrepe in priporočila:

  • Mokro čiščenje, sesanje s sesalniki s kvalitetnimi filtri. Pri suhem pometanju z navadno metlo se dviguje prah, ki se usede nazaj na površine, lahko je zelo droben, skoraj neopazen, pogosto pa onesnažen s svincem.
  • Pomemben ukrep je umivanje rok in predmetov, higiena hišnih ljubljenčkov.
  • Varovalna prehrana s železom in kalcijem, ki preprečuje vezavo svinca, eksperimenti pa so pokazali, da je prehod svinca iz prebavil v kri pri odraslih, ki en dan niso jedli, desetkrat večji, kot ob rednem prehranjevanju.
  • Zapiranje oken na mestih prašenja in v času prašenja.
  • Uporaba mask in zaščitnih očal pri delu na področjih prašenja.
  • Na poplavnem območju se odsvetuje uživanje živil (sadje, zelenjava), ki so bila zalita s poplavno vodo iz rek/hudournikov.
  • Pri rokovanju z muljem se uporabljajo zaščitne rokavice, škornji, plašč, …
  • Mulj je treba odložiti na pravilen način, na mesta, kjer se zbirajo odpadki, pri čemer bodo za mulj poskrbele pristojne službe.
  • Še posebej je treba paziti in preprečiti, da bi se z muljem igrali otroci.

Ukrepi s katerimi zmanjšamo izpostavljenost svincu in vnos svinca v telo

Prehrana

Zelo pomemben ukrep je redna prehrana otrok, saj je vezava svinca v telo na prazen želodec nekajkrat večja kot v primeru redne prehrane. Prehrana, ki še dodatno zmanjšuje absorpcijo svinca iz prebavil je bogata s kalcijem, z železom in vitaminom C. Priporoča se uživanje sadja, zelenjave, pustega mesa, mleka in mlečnih izdelkov. Hrana, ki je pridelana v onesnaženem okolju je lahko s svincem močno obremenjena. Zato je na območju Zgornje Mežiške doline priporočeno izogibanje doma pridelani širokolistni zelenjavi (solata, špinača), deloma tudi paradižniku, korenavkam in gomoljnicam (npr. rdeči pesi, , korenju in krompirju).

Če brez domačega vrta ne gre, se priporoča tudi menjava zemlje na vrtu. Zelo pomembno pa je tudi temeljito pranje sadja in zelenjave z zadostnimi količinami tekoče vode, saj je lahko v prahu na plodovih bistveno več svinca, kot v plodovih samih. Pomembno pa je tudi umivanje rok pred samo pripravo hrane in hranjenjem.

Več informacij na povezavi Svinec v živilih

Čisto igralno okolje

Poskrbite, da bo otrok imel manj igrač na katere se nabira prah (plišaste igrače, igrače iz blaga). Zagotovite redno čiščenje (pranje) igrač. Iz stanovanja odstranite tekstilne obloge in zagotovite redno mokro čiščenje, ter sesanje s sesalniki s kvalitetnimi filtri. Na domačem vrtu poskrbite, da bo v peskovniku namenski, s svincem neobremenjen pesek. Pomembno je, da peskovnik po prenehanju igranja vedno pokrijete, zaradi preprečitve usedanja svinčenega prahu.

V primeru, da je pred hišo potreben kup peska za morebitne gradbene posege, ga prekrijte s folijo oz. drugače ustrezno zavarujte, da ne bo služil otroški igri in da veter ne bo raznašal prahu v okolico. Kolikor se da, je potrebno prekriti makadamska dvorišča oz. vsaj zmanjšati aktivnosti na njih. Pazljivost je pomembna tudi pri zračenju bivalnih prostorov ob makadamskih površinah, zaradi zanašanja finega praha.

Otroci naj se igrajo na travi oz. utrjeni površini. Pod igrala se lahko namestijo podloge, ki jih je moč mokro čistiti. Opazujte otroka pri igri in odkrijte dodatne možnosti za zagotovitev večje varnosti pri igri.

Osebna higiena otroka

Otroci so manj kritični glede osebne higiene, zato moramo toliko večjo pozornost temu namenjati odrasli. Otroku pogosto umivajte roke, posebno po opravilih in igranju v naravi, ob prihodu v bivalno okolje, pred hranjenjem in pred spanjem. Roke so pri majhnih otrocih pogosto v stiku s tlemi, prav tako pa otrok z njimi rad sega v usta. Roke so tako sredstvo s katerim otrok prenaša s svincem obremenjen prah in tudi druga tveganja za zdravje v telo.

Zloženka Kako ravnati, da preprečimo izpostavljenost otrok prahu

 

Urejeno bivalno okolje

Izogibajte se tekstilnim oblogam v stanovanjih. Na bogatih preprogah in zavesah se rad kopiči prah. Zagotovite redno mokro čiščenje površin v stanovanju. Ne pometajte tal z metlo ampak uporabite sesalec s kakovostnim HEPA oz. vodnim filtrom ali še bolje obrišite tla z vlažno krpo. Pometanje in sesanje z nekakovostnim sesalcem zgolj dviguje prah v prostoru in ne zmanjšuje koncentracije in izpostavljenosti svincu v stanovanju. Pri prehajanju iz okolice v stanovanje poskrbite, da si dobro očistite čevlje oz, da se preobujete. Tekstilni predpražniki za čiščenje čevljev niso najboljša rešitev saj se v njih kopiči prah in lahko ob njihovem nerednem čiščenju kmalu privedejo do neželenega učinka. Vnos svinca v domače okolje pa predstavljajo tudi zaposleni v sekundarni predelavi svinca. Ti lahko iz službe prinašajo domov svinčen prah na oblačilih, obutvi, laseh, osebnih predmetih, npr. tudi s telefonom in so zato otroci iz teh družin še bolj ogroženi. Zato je zelo pomembno, da se celotna delovna obleka in nogavice dajo dnevno v pranje – v službi. Paziti moramo, da osebnih predmetov ne vnašamo v delovno okolje in da pred odhodom iz delovnega mesta poskrbimo za temeljito tuširanje in umivanje lasišča, ter čistočo rok in nohtov.

Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi hišnim ljubljencem, ki nosijo prah iz okolja na svojih tačkah in dlaki.

V zgornji Mežiški dolini že od leta 2007 poteka program sanacije okolja z namenom zmanjšanja izpostavljenosti prebivalstva svincu. V okviru programa smo na NIJZ  tudi v letošnjem letu izvajali prevalenčno študijo obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem, v kateri redno spremljamo vsebnosti svinca v krvi otrok, ki se je v povprečju v tem obdobju precej znižala.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno