Svinec

Suho pometanje in svinec

Svinec

Izogibajmo se čiščenju površin z navadno metlo. Površine brišimo z mokro krpo ali uporabimo sesalnik s HEPA/ vodnim filtrom.

Zadnje posodobljeno: 28.09.2020
Objavljeno: 28.09.2020
  • Pri suhem pometanju z navadno metlo se dviguje prah – lahko tudi zelo droben, skoraj neopazen.
  • Majhnih delcev prahu s suhim pometanjem ne odstranimo učinkovito.
  • V Zgornji Mežiški dolini je prah pogosto onesnažen s svincem.
  • Otroci so lahko izpostavljeni onesnaženemu prahu zaradi pometanja.
  • Na voljo so bolj varni in učinkoviti načini odstranjevanja prahu (mokro brisanje, sesanje z vodnim/HEPA filtrom)

V ZGORNJI MEŽIŠKI DOLINI SE IZOGIBAJMO ČIŠČENJU POVRŠIN Z NAVADNO METLO.

POVRŠINE BRIŠIMO Z MOKRO KRPO ALI UPORABIMO SESALNIK S HEPA / VODNIM FILTROM.

  • Znano dejstvo je, da je v Zgornji mežiški dolini lahko v prahu veliko svinca. Številne meritve so pokazale tudi visoke koncentracije svinca v pomembnih virih prahu kot sta na primer zemlja in lokalni gradbeni material. Prah lahko pomeni pomemben delež vnosa svinca v telo otrok. Otroci lahko prah vdihujejo preko nosu, ali ga zaužijejo preko ust. Na ta način svinec preko dihal in prebavil vstopa v telo otrok.
  • Suho pometanje z metlami različnih oblik je eden najbolj tradicionalnih in uveljavljenih oblik čiščenja prašnih površin. To pa še ne pomeni, da je učinkovito. Pri suhem pometanju se dviguje prah in širi v okolico, najdlje najbolj drobni delci. Te delce lahko otroci vdihnejo. Teh drobnih delcev s pometanjem tudi ne odstranimo in se usedejo nazaj na površine – lahko tudi v otroški sobi ali na otroške igrače. To sta vsaj dve poti, ko so otroci lahko izpostavljeni prahu in svincu v njem.
  • Že vse od začetka izvajanja programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini opozarjamo, da suho pometanje ni primeren način čiščenja prašnih površin, pa kljub temu leta 2020 rezultati anket kažejo, da pri čiščenju uporablja navadno metlo 29 od 98 vprašanih staršev triletnikov, ki so na vprašanje odgovorili.  Primerjava z rezultati analiz vsebnosti svinca v krvi otrok pokaže, da so bile povprečne vrednosti višje pri tri (24 do 48 mesecev) leta starih otrocih iz gospodinjstev, kjer suho pometajo. V gospodinjstvih kjer tako čistijo, je bila povprečna vrednost svinca v krvi otrok 50 mikrogramov na liter krvi, pri 4 izmed 29 otrok pa je bila vrednost svinca nad 100 mikrogramov na liter krvi. V gospodinjstvih, kjer ne pometajo suho, pa je bila povprečna vrednost svinca v krvi triletnikov 33 mikrogramov na liter, vrednost nad 100 mikrogramov na liter pa ni bila ugotovljena.
  • Suho pometanje ni primerno za odstranjevanje prahu. To še posebej velja za notranje prostore in drobnejše delce prahu. Prahu na tak način ne odstranimo učinkovito, obenem pa  povzročimo večje tveganje za izpostavljenost otrok onesnaženemu prahu.
  • Na voljo so boljše alternative čiščenja – kot je brisanje površin z mokro krpo ali sesanje s kakovostnim sesalnikom (vodni oz. HEPA filter). Suho pometanje pa uporabimo samo za manjše površine ter odstranjevanje večjih delcev (razsuto zrnje, razbito steklo…), še takrat pa naj se otroci oddaljijo na varno razdaljo.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno