Varnost živil

Spirulina

Varnost živil

Spirulina je vrsta cianobakterije (še vedno znana kot modro-zelena alga, čeprav ni alga), ki so jo v prehrani uporabljali predvsem v Južni Ameriki npr. ljudstvo Azteki. Danes spirulino gojijo v številnih državah po svetu, v obliki tablet in prahu pa je kot prehransko dopolnilo na voljo tudi na naših policah. V prispevku povzemamo mnenje francoske Agencije za prehrano, zdravstveno ekologijo ter zdravje in varnost pri delu (ANSES), ki je bila preko nacionalnega sistema nutrivigilance večkrat seznanjena s poročili o neželenih učinkih, ki bi lahko bili povezani z uporabo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo spirulino.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 20.02.2018
Objavljeno: 20.02.2018

Agencija ANSES poudarja, da proizvode, ki vsebujejo spirulino, lahko onesnažujejo cianotoksini, patogene bakterije ali elementi v sledovih. Potrošnikom zato priporočajo, da izberejo preverjene in zanesljive ponudnike prehranskih dopolnil. Glede na lastnosti spiruline in poročane škodljive učinke ANSES ne priporoča uživanja teh prehranskih dopolnil posameznikom s fenilketonurijo ali z nagnjenostjo k alergijam. Pri tem ponovno izpostavljajo, da spirulina ni zanesljiv vir vitamina B12 za ljudi, ki ne uživajo živil živalskega izvora.

Agencija ANSES poroča, da je bilo v francoskem nacionalnem sistemu nutrivigilance ter v nekaterih znanstvenih revijah obravnavanih več primerov neželenih dogodkov, ki so se pojavili ob uživanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo spirulino. Odmerki, uporabljeni v teh primerih, niso natančno znani, poročani učinki pa so precej raznoliki (prebavne motnje, alergije, celo okvare mišic ali jeter).

Glede na razpoložljive študije, spirulina pri nizkih odmerkih (pri odraslih do nekaj gramov na dan), verjetno ne predstavlja tveganja za zdravje. Kljub temu trenutno objavljene epidemiološke študije niso dovolj obsežne (zajemajo prenizko število ljudi), da bi dokazale sicer redke stranske učinke uporabe izdelkov s spirulino, kot je npr. preobčutljivost pri posamezniku.

Izdelki, ki vsebujejo spirulino, so lahko onesnaženi s toksini, ki jih izločajo cianobakterije (cianotoksini), z drugimi bakterijami ali s strupenimi elementi v sledovih (svinec, živo srebro in arzen).

Priporočila za potrošnike

Glede nevarnosti onesnaženja priporočamo, da potrošniki za nakup prehranskih dopolnil, ki vsebujejo spirulino, izberejo zanesljive dobavitelje, saj so le taki izdelki skladni s predpisi, so sledljivi in je pri njih možna identifikacija proizvajalca.

Poleg tega ANSES glede na značilnosti spiruline in poročanih neželenih učinkov priporoča, da posamezniki z nagnjenostjo k alergijam ali ljudje s fenilketonurijo (redka genetska bolezen, povezana z akumulacijo aminokisline fenilalanina v telesu), ne uživajo teh prehranskih dopolnil.

Čeprav se spirulina mnogokrat oglašuje kot za vegane primeren, rastlinski vir vitamina B12, pa je takšno prepričanje žal napačno. Večina vitamina B12 v algah je namreč shranjena v taki obliki, da ga človeško telo ne more uporabiti.

Poleg tega je bilo ocenjeno, da bi z zaužitjem 5 gramov spiruline na dan, kar je količina, ki jo kot priporočilo navajajo nekateri proizvajalci prehranskih dopolnil, vnesli od 7 do 8,5 mg barvila beta karotena , kar lahko že presega največji še varni dnevni vnos (7 mg/dan) beta karotena iz prehranskih dopolnil, ki ga je določila ista agencija (AFFSA, 2009).

Potrošnike in predvsem strokovnjake v zdravstvu opozarjamo na pomembnost poročanja o neželenih dogodkih, ki bi lahko bili povezani z porabo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo spirulino.

Več informacij:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno