Varnost živil

Varnost dostave hrane v času epidemije COVID-19

Varnost živil

Zadnje posodobljeno: 06.12.2020
Objavljeno: 06.12.2020

Številni nosilci živilskih dejavnosti v trgovini in gostinstvu so se v času epidemije prilagodili oziroma preoblikovali za dostavo hrane in osebni prevzem. V zadnjem času so vzklila podjetja, ki se ukvarjajo izključno z dostavo hrane, naročene preko spleta. Živilske dejavnosti so usmerjene v profesionalno, higiensko pripravo hrane, ki temelji na postopkih sistema HACCP, kar pomeni, da sveže pripravljeni obroki za dostavo oziroma osebni prevzem ne predstavljajo tveganja za zdravje. Covid-19 je bolezen dihal; zaenkrat ni dokazov, da bi se lahko okužba širila s hrano ali embalažo. Če bi okužena oseba zakašljala v naš krožnik in bi to onesnaženo hrano zatem zaužili, bi želodčna kislina virus razgradila in zato ne bi bil več nevaren za naše zdravje. V povezavi z živili so mnogo nevarnejši gastrointestinalni virusi – norovirusi, hepatitis A, zaradi katerih zbolimo po zaužitju onesnažene hrane.

V večini krajev sta dostava na dom in osebni prevzem pri ponudniku še vedno najboljša možnost za tiste, ki med epidemijo raje ne kuhajo sami. Ob prevzemu naročila je treba vzdrževati socialno distanco. Da pa bi vendarle preprečili sicer neznatno tveganje okužbe s potencialno onesnaženo embalažo, hrano preložimo v čisto posodo, originalno  embalažo pa zavržemo v vrečko za smeti in si temeljito umijemo roke.

Ni razloga, da bi se izogibali sveže kuhani hrani, dostavljeni na dom. Tisti najbolj previdni oziroma ranljivi pa lahko dostavljeno hrano dodatno pogrejejo v mikrovalovni pečici.

Največje nevarnosti za COVID-19 ne predstavljata hrana in embalaža, resnično nevarnost predstavlja neupoštevanje varne medsebojne distance. Mnogo bolj varno je naročanje hrane na dom, kot obisk trgovin kjer se srečujemo z večjim številom ljudi med katerimi so lahko tudi prenašalci  COVID-19. Mnogi ponudniki omogočajo tudi spletno plačilo, kar zmanjša stik med dostavljalcem in naročnikom.

Kadar govorimo o varnosti hrane je treba poudariti, da ničelno tveganje ne obstaja in nam popolne varnosti ne more zagotoviti nihče.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno