Nalezljive bolezni

Aktualni izzivi spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni v prihodnje

Nalezljive bolezni

V torek, 28. junija 2022, je na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje potekalo srečanje s predstavniki medijev z naslovom »Aktualni izzivi spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni v prihodnje«.

Zadnje posodobljeno: 28.06.2022
Objavljeno: 28.06.2022

Aktualni izzivi spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni v prihodnje

Na srečanju, na katerem so sodelovali vršilec dolžnosti strokovnega direktorja NIJZ, prim. prof. dr. Ivan Eržen, dr. med., spec., predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, Mario Fafangel, dr. med., spec. in minister za zdravje, Danijel Bešič Loredan, dr. med., spec., so bili predstavljeni aktualni izzivi spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni v prihodnje. Na dogodku je bil izpostavljen pomen vključitve covida-19 v naš zdravstveni sistem in priznanje ključne vloge stroke pri obvladovanju epidemije covida-19, pomembnost oblikovanja sprejemljivih priporočil, ki morajo biti tudi učinkovito skomunicirana, in opolnomočenje posameznikov pri njihovi prostovoljni izbiri oziroma uporabi le-teh.

Ob v zadnjih dveh letih doseženem kapitalu imunosti, ki je posledica cepljenja, prebolevnosti in hibridne imunosti, je epidemija covida-19 zdaj drugačna, prav tako spopadanje z njo, zato ne obvladujemo več števila primerov, temveč hude poteke bolezni. Obvladovanje covida-19 bo v prihodnje potekalo z močnimi javnozdravstvenimi priporočili, tj. dostopnimi in družbeno sprejemljivimi priporočili. Gre za nabor orodij, o katerih se bo posameznik odločal prostovoljno ob upoštevanju družbene sprejemljivosti in kapitala dosežene imunosti.

Predstavljene so bile tudi smernice delovanja nove posvetovalne strokovne skupine za covid-19, ki bo odslej delovala v okviru NIJZ-ja. Interdisciplinarna posvetovalna skupina enajstih strokovnjakov z različnih področij, pomembnih za spopadanje s covidom-19, bo tehtala priporočila delovnih skupin ter pripravljala razumljiva, sprejemljiva in dostopna priporočila oziroma razširila nabor orodij, ki jih bo imel posameznik na voljo pri prostovoljnem in družbeno sprejemljivem upravljanju tveganja.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno