Cepljenje

eRCO – Navodilo za vnos podatkov o opravljenih cepljenjih proti gripi

Cepljenje

NIJZ je vzpostavil eRCO (Elektronski register cepljenih oseb). Zato morajo tudi izvajalci cepljenja proti gripi podatke o opravljenih cepljenj beležiti v svoje ambulantne programe (zaledne sisteme) tako, da se podatki lahko sproti prenašajo v eRCO.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 17.10.2022
Objavljeno: 17.10.2022

Cepljenje proti sezonski gripi je še posebej priporočljivo za vse osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen…), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, za otroke, ki so daljši čas zdravljeni s salicilati, za osebe stare 65 let in več, za otroke od 6 mesecev do 23 mesecev starosti, za nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥ 40, pri otrocih ITM ≥ 95 percentil glede na starost in spol). Cepljenje je priporočljivo tudi za vse druge osebe.

NIJZ je vzpostavil eRCO (Elektronski register cepljenih oseb). Zato morajo tudi izvajalci cepljenja proti gripi podatke o opravljenih cepljenj beležiti v svoje ambulantne programe (zaledne sisteme) tako, da se podatki lahko sproti prenašajo v eRCO.

Za beleženje podatkov o opravljenih cepljenjih smo na NIJZ smo pripravili še drugo možnost – poseben modul eRCO Vnos cepljenj. Ta deluje kot spletna aplikacija in je namenjen vsem izvajalcem cepljenja, ki nimajo svojega ambulantnega programa prilagojenega tako, da bi omogočal beleženje in pošiljanje podatkov o opravljenih cepljenjih v eRCO.

Posredovanje podatkov o opravljenih proti gripi v agregirani obliki po koncu sezone preko spletne aplikacije »Cepljenje.net« ni več mogoče.

Vnos podatka o odmerku

Pri vnosu podatka o odmerku cepiva proti gripi v eRCO velja izjema, saj se sestava cepiva spreminja vsako sezono. Zato se ob vsakem cepljenju proti gripi vpiše »prvi odmerek« (razen pri majhnih otrocih, ki v prvi sezoni prejmejo 2 odmerka cepiva proti gripi).

Primer: Oseba pride tretjič na redno letno cepljenje proti gripi – vpiše se »1. odmerek«.

Vnos podatka o razlogu za cepljenje

Pri vnosu podatka za cepljenje proti gripi, kot razlog za cepljenje izberite/vnesite naslednje šifre:

Skupine oseb za cepljenje proti gripiŠifra eRCO – Razlog za cepljenje
osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen…), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv in ekstremno debeli (ITM ≥ 40; pri otrocih ITM ≥ 95 percentil glede na starost in spol), otroci, ki so dalj časa zdravljeni s salicilati4.00       Zdravstvena indikacija

 

nosečnice5.01       Nosečnost
zdravstveni delavci1.05       Redni program – izpostavljenost pri delu v zdravstvu
majhni otroci stari 6 – 23 mesecev (brez zdravstvene indikacije)1.01       Redni program – predšolski otroci
osebe stare 65 let in več (brez zdravstvene indikacije)1.06       Redni program – odrasli
vse druge osebe2.02       Izbirno cepljenje – ostali

 

Vpogled v podatke o opravljenih cepljenjih proti gripi za posamezno osebo

Podatki o vseh cepljenjih proti gripi, ki so bili posredovani v eRCO (ne glede na to pri katerem izvajalcu so bila cepljenja opravljena in vnesena v ambulantni program) so vidni v Povzetku podatkov o pacientu – PPOP.

Več o vpogledu v podatke o cepljenjih iz eRCO si lahko preberete na naslednji povezavi. 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno