Nalezljive bolezni

Gripa – priporočila starejšim

Nalezljive bolezni

Težave z gripo pri starejši populaciji - vprašanja in odgovori.

Zadnje posodobljeno: 21.01.2019
Objavljeno: 21.01.2019


Kako se lahko čim bolj obvarujemo pred težavami z gripo?

Starejši prebivalci so skupina ljudi, pri katerih pričakujemo, da v kolikor zbolijo za gripo ali drugo respiratorno okužbo, bo lahko le ta potekala težje in z zapleti. Svetujemo jim, da se vsako leto v jesenskem času cepijo proti gripi. Priporočljivo je tudi cepljenje proti nekaterim pogostim bakterijskim povzročiteljem pljučnice. Svetujemo jim tudi druge preventivne ukrepe. V času okužb se naj čim manj gibajo v prostorih, kjer se zadržuje veliko ljudi. Pomaga pogosto umivanje rok, s čimer se lahko odstrani viruse, ki so jih pobrali iz okolice. Bivalne prostore naj pogosto zračijo. Priporočljivo je, da redno skrbijo za telesno dejavnost, za sprostitev in zdravo, z vitamini bogato prehrano.

Na kaj morajo biti pozorni zlasti starejši ljudje, kakšni so najpogostejši simptomi tovrstnih bolezni?

Simptomi in znaki gripe so mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh. Starostniki imajo razmeroma pogosto le vročino in motnje zavesti.

Pri kroničnih bolnikih se v času prebolevanja gripe poslabšajo osnovne bolezni.

Če v nekaj dneh ni izboljšanja, predvsem če vztraja visoka telesna temperatura in kašelj postane vse bolj gnojav, pomeni, da se je potek gripe zapletel s pljučnico. V tem primeru je pregled in nasvet zdravnika nujno potreben. Starejši naj bodo pozorni tudi na pojav zmedenost, prisotnost težkega dihanja in bolečin v prsnem in trebušnem predelu, pojav nenadne oslabelosti, prisotnost bruhanja.

Kaj se lahko zgodi, če se starejši ne zdravijo dovolj pravilno, učinkovito? Ali je cepljenje proti gripi še priporočljivo, glede na sezono gripe, ki že “teče”?

Cepljenje je trenutno še priporočljivo, saj glede na analize prejšnjih let in trenutnega stanja še ni prišlo do vrhunca sezone. Se pa število primerov obolelih za gripo in gripi podobno boleznijo zvišuje. Pri starejših osebah cepljenje lahko prepreči pojav bolezni, vsekakor pa prepreči  težek potek bolezni oziroma zaplete. Prav tako svetujemo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Bakterija pnevmokok je med najpogostejšimi povzročitelji bakterijskih pljučnic. Poleg pljučnice pnevmokoki povzročajo meningitis, sepso in akutno vnetja srednjega ušesa. Do pnevmokoknih okužb, zlasti pljučnic, najpogosteje prihaja v hladnejših mesecih leta, ko je tudi več bolnikov z virozami in gripo. Zato je za zaščito zdravja predvsem starejših smiselno cepljenje tako proti gripi kot tudi proti pnevmokoknim okužbam.

Pri kroničnih bolnikih lahko zaradi gripe pričakujemo zaplete kronične bolezni. Zaradi tega se v epidemiji gripe število sprejemov v bolnišnice močno poveča. Poleg tega virus influence poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica.

Povezava na zloženko z naslovom »Gripa je lahko huda bolezen, če ste starejši od 65 let«, je dosegljiva na naslednji povezavi..

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno