Nalezljive bolezni

Kampilobakterioza (okužbe s kampilobaktri)

Nalezljive bolezni

Je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije kampilobaktri. Razširjena je po vsem svetu. Je najpogostejša zoonoza v državah EU.

Zadnje posodobljeno: 04.03.2015
Objavljeno: 04.03.2015

Povzročitelj 
Povzročitelji kampilobakterioze so ukrivljeni bacili, ki po obliki spominjajo na črko s ali če so v parih na razširjena galebova krila.

Doba inkubacije
Doba inkubacije, čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 1 do 10 dni, ponavadi od 2 do 5 dni.

Način prenosa
Kampilobakterioza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. Kampilobakter je pogosto prisoten v prebavilih živali (perutnine, ovc, koz, krav, tudi psov in mačk).
Najdemo ga v živilih živalskega izvora, pogosto v perutnini. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo.
Kampilobaktri se lahko širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik oziroma okužena oseba izloča bacile z blatom. Od tod zlahka pridejo na roke oziroma v okolje, hrano in na druge ljudi.
Teoretično je možen prenos z vodo.

Dovzetnost za okužbo
Dovzetnost za okužbo je splošna. Bolj dovzetne so osebe, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca.

Simptomi in znaki bolezni
Bacili povzročajo akutno vnetje prebavil: pojavi se močna driska,  bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Zaradi intenzivne driske in bruhanja lahko pride do dehidracije.

Kužnost
Bolniki in klicenosci so kužni dokler  izločajo bakterijo z blatom.

Zdravljenje
Zdravljenje je večinoma podporno in vključuje nadomeščanje tekočine in počitek. Posebna dieta ni potrebna, bolnik naj uživa lahko hrano. Če grozi nevarnost dehidracije, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Pomembna je dosledna higiena, kar pomeni natančno umivanje rok zlasti po opravljanju potrebe, po menjavi plenic, pred pripravo živil ipd. in redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki. Zelo pomembno je tudi, da bolniki, dokler imajo prebavne težave,  ostanejo doma.

Preprečevanje bolezni
Okužbo preprečujemo z:
•    dobro osebno higieno, zlasti umivanjem rok po uporabi stranišča, po rokovanju s surovimi živili, pred jedjo ipd.
•    ustreznim shranjevanjem živil. Hitro pokvarljiva živila hranimo v hladilniku pri temperaturi nižji od 4 °C. Surova živila hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje.
•    Da preprečimo t.i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, uporabljamo za obdelavo surovega mesa, v katerem so lahko prisotni kampilobaktri in /ali drugi mikrobi, poseben pribor in deske.
•    Pomembna je dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno