Koronavirus

Navodila za slepe v času širjenja okužbe s COVID-19

Koronavirus

Na spodnji povezavi se nahaja nekaj splošnih informacij o koronavirusu v zvočni obliki.

Zadnje posodobljeno: 20.03.2020
Objavljeno: 20.03.2020

Kot pri vsaki epidemiji se tudi pri epidemiji COVID-19 položaj lahko zelo hitro spreminja in odgovorni lahko državljanom posredujejo nova navodila, ki so ustrezna glede na trenuten potek epidemije. Pomembno je, da spremljamo poročila v medijih in sporočila uradnih ustanov. Na žalost se v okoliščinah, kakršne nastopijo ob epidemiji, pogosto širijo nepreverjene in celo lažne informacije, zato je treba zaupati le strokovnim, preverjenim virom informacij.

Prosimo vas, da redno spremljate verodostojne vire informacije kot so informativne oddaje nacionalnih radijskih postaj ali televizij, nacionalne tiskane medije; pa naj si gre za dneve, tedenske ali mesečne edicije. Nekatere spletišča imajo posebne podstrani posvečene samo virusu in informacijam, povezanih z njim.

Po potrebi vzpostavite stik z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih, ki deluje na področju vaše občine (seznam Medobčinskih društev najdete na spletni strani Zveze, lahko pa nas pokličete na 01 47 00 211 in vam bomo kontaktne številke posredovali po telefonu).

Napotujemo vas tudi na posebne številke občin za pomoč državljanom, ki so bile vzpostavljene za pomoč najbolj ranljivim skupinam ljudi v občinah. Na ravni občin delujejo tudi posebni občinski štabi civilne zaščite.

V kolikor imate možnost lahko dodatne informacije pridobite na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje www.nijz.si in spletnih straneh Urada Vlade RS za komuniciranje https://www.gov.si/teme/koronavirus/.

Informacijo smo pripravili na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije na podlagi razpoložljivih informacij Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Urada Vlade RS za komuniciranje in Ministrstva za zdravje.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno