Koronavirus

Priporočila za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času preprečevanja širjenja okužbe s SARS-CoV-2

Koronavirus

Priporočila so namenjena za čiščenje in razkuževanje prostorov (npr. pisarn, uradov, pošt, trgovin itd.). Razkužujemo čiste površine.

Zadnje posodobljeno: 08.01.2021
Objavljeno: 08.01.2021

Pred začetkom čiščenja in razkuževanja se zaščitimo z ustrezno osebno varovalno opremo (OVO):

  • kirurška maska
  • plastični predpasnik za enkratno uporabo preko delovne obleke (halje)
  • rokavice

Masko in rokavice po potrebi oz. približno na 2 do 3 ure zamenjamo. Pred uporabo in po odstranitvi rokavic in maske si je treba temeljito umiti ali razkužiti roke.

Izjemno pomembno je pravilno nadevanje in snemanje maske, prikaz najdete na naslednji povezavi in na tej povezavi

Prostor najprej dobro prezračimo. Pri uporabi čistilnih in razkužilnih sredstev upoštevamo navodila proizvajalca.

  1. ČIŠČENJE

Za čiščenje površin uporabimo vodo in običajna čistila. Pripomočki in oprema za čiščenje sanitarnih prostorov naj bodo ločeni. Čistimo vedno od najmanj onesnaženih površin proti bolj onesnaženim površinam. Prostor med čiščenjem zračimo (odprta okna).

  1. RAZKUŽEVANJE

Pred razkuževanjem počakamo, da se površine, ki jih bomo razkuževali, posušijo. Površine razkužimo z biocidnim proizvodom, ki ima dokazano učinkovitost zoper SARS-CoV-2. Seznam odobrenih razkužil za površine je na voljo v registru biocidnih proizvodov kot vrsta BP »2« na naslednji povezavi.

Razkužilo uporabimo ali, če je potrebno, pripravimo v skladu z navodili proizvajalca. Pri uporabi razkužila še posebej upoštevamo koncentracijo in kontaktni čas – to je čas, ko mora razkužilo biti v stiku s površino.

V večini primerov so odobrena razkužila že pripravljena za uporabo. Če temu ni tako, pripravimo ustrezno količino raztopine za razkuževanje, odvisno od površine, ki jo nameravamo razkužiti. V tem primeru sproti pripravimo svežo raztopino za razkuževanje, ker s tem zagotavljamo njeno učinkovitost. Embalažo koncentriranega razkužila vedno dobro zapremo, da ne pride do izhlapevanja.

Razkužimo površine, ki se jih osebe pogosto dotikajo (npr. kljuke, pulti, okenske police, ročaji, držala ograj, stikala, straniščna školjka, potezna vrvica oziroma gumb za splakovanje stranišča, ročaj pipe umivalnikov, tipkovnice, slušalke, ipd.).

Vsa razkužila niso primerna za uporabo na vseh površinah, zato vedno preberemo opozorila na etiketi in v navodilih za uporabo.

Nekatera razkužila so učinkovita tudi brez predhodnega čiščenja, kar mora biti navedeno na etiketi razkužila.

Razkužila je treba uporabljati previdno in izključno po navodilih proizvajalca. Prostore po čiščenju in razkuževanju, ter večkrat dnevno temeljito prezračimo, tako se zrak, ki lahko vsebuje virus, oziroma morebitne alergene v čistilih in hlape razkužil, izmenja s svežim in čistim zrakom.  Nepotrebni in pretirani izpostavljenosti razkužilom, kot drugim škodljivim kemikalijam, se je treba izogibati.

  1. RAVNANJE Z ODPADKI

Po končanem čiščenju in razkuževanju osebno varovalno opremo (OVO) pravilno snamemo. OVO ter odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo) odložimo v koš za mešane komunalne odpadke s pokrovom. Vsebine koša ne tlačimo in se odpadkov po odlaganju v koš ne dotikamo.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno