Koronavirus

Priporočila za podporno komuniciranje z osebami, ki so zaradi suma na okužbo ali potrjene okužbe s SARS CoV-2 v izolaciji ali karanteni

Koronavirus

Zadnje posodobljeno: 21.08.2020
Objavljeno: 21.08.2020

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, predstavlja velik izziv za vse. Tudi (oziroma predvsem) za vas, ki prihajate v stik z osebami, ki so zaradi suma na okužbo ali potrjene okužbe s SARS CoV-2 (v nadaljevanju koronavirusom) v izolaciji ali karanteni. To je lahko vir napora in stresa, ki lahko načne vaše zdravje. Zato ves čas delovanja najprej (po)skrbite za svoje umirjeno in dobro počutje, tako telesno kot tudi duševno. S tem boste naredili nekaj dobrega zase, hkrati pa boste tudi boljša opora osebam, s katerimi govorite.

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj informacij in usmeritev, ki bodo v pomoč pri pogovoru z osebami, ki so zaradi suma na okužbo ali potrjene okužbe v izolaciji ali karanteni ter se lahko soočajo z različnimi (duševnimi) stiskami. Če med pogovorom opazite, da oseba potrebuje poglobljeno psihološko podporo/pomoč, oz. če se ne čutite (več) dovolj kompetentne, da bi nadaljevali tak pogovor, osebo preusmerite na ustrezne vire pomoči (navedeno na koncu besedila).

Več informacij je dostopnih na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno