Koronavirus

Strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na okužbe z virusom SARS-CoV-2

Koronavirus

Člani Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 so 18. 8. 2022 predstavili strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na okužbe z virusom SARS-CoV-2 v jesensko-zimskem obdobju.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 18.08.2022
Objavljeno: 18.08.2022

Izhodišča in usmeritve slonijo na petih stebrih: cepljenje, obvladovanje prenosa okužb, testiranja in zdravljenje, spremljanje SARS-CoV-2 ter ukrepi, ki zmanjšujejo stike. V vsakem stebru so oblikovana specifična priporočila, ki se nanašajo na osnovno stanje (faza 1) in fazo eskalacije (faza 2).

Grafični povzetek Strokovnih izhodišč in usmeritev za pripravljenost in odzivanje na okužbe z virusom SARS-CoV-2 v jesensko-zimski sezoni 2022/2023 v Sloveniji

Grafični povzetek Strokovnih izhodišč in usmeritev za pripravljenost in odzivanje na okužbe z virusom SARS-CoV-2 v jesensko-zimski sezoni 2022/2023 v Sloveniji.

V Sloveniji trenutno prevladuje različica SARS-CoV-2, ki se hitro širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. V tem stanju (faza1) se osredotočamo na zaščito ranljivih skupin prebivalstva in s tem preprečevanje porasta težje potekajočih oblik bolezni. Priporočajo se ukrepi, ki so usmerjeni v zamejevanje širjenja SARS-CoV-2, vendar ne posegajo pomembno v vsakdanje življenje večine posameznikov.

Faza 2 je odziv na scenarij, v katerem se predpostavlja intenzivno kroženje novih različic virusa, pogoste ponovne okužbe in upad zaščite, pridobljene s cepljenjem ali po preboleli bolezni. V tem scenariju se pričakuje izrazito povečanje števila hospitalizacij zaradi covida-19 tudi nasploh in ne le med bolj ranljivimi skupinami. Cilj javnozdravstvenih ukrepov v fazi 2 je znižanje števila obolelih, obolelih s težjo obliko covida-19 in umrlih zaradi covida-19 ter zmanjšanje preobremenitve zdravstvenega sistema in zagotavljanje vzdržnosti zdravstva z upoštevanjem tehtanja med sprejemljivostjo, družbenim bremenom in učinkovitostjo priporočil.

Strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na okužbe z virusom SARS-CoV-2 v jesensko-zimski sezoni 2022/2023 v Sloveniji so objavljena tukaj.

Glavni poudarki

  • Z upoštevanjem priporočil za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covida-19 prispevamo k temu, da ostajamo v fazi 1 in tako preprečimo preskok v fazo 2.
  • Priporočila za obe fazi skušajo čim manj posegati v življenje posameznikov.
  • Cepljenje proti covidu-19 z drugim poživitvenim odmerkom se priporoča osebam, starejšim od 60 let, ter posebej ranljivim kroničnim bolnikom.
  • Osebam, ki še niso pristopile k cepljenju proti covid-19, svetujemo, da to storijo čimprej.
    Uporaba mask je v fazi 1 priporočena v vseh zaprtih javnih prostorih, še posebej osebam iz ranljivih skupin pri dejavnostih, kjer do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oz. se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru in tudi vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih (npr. trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane…).
  • V fazi 1 je nujno nošenje mask v zaprtih prostorih znotraj zdravstvenega sistema, v socialno varstvenih zavodih, domovih za starejše občane, lekarnah.
  • V fazi 2 so maske nujne v vseh zaprtih javnih prostorih, iz tega so izključeni vzgojno-izobraževalni zavodi.
  • V primeru znakov in simptomov okužbe s SARS-CoV-2 ostanite doma in za nadaljnja navodila pokličite izbranega osebnega ali dežurnega zdravnika.
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno