Koronavirus

Strokovnjaki o aktualnem dogajanju obvladovanja covida-19 in novih strokovnih priporočilih

Koronavirus

Člani Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 in Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike v zdravstvenem sistemu so 22. 7. 2022 predstavili trenutno epidemiološko stanje in nova strokovna priporočila za prebivalce Slovenije.

Zadnje posodobljeno: 22.07.2022
Objavljeno: 22.07.2022

Trenutno v Sloveniji prevladuje različica omikron SARS-CoV-2, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in trenutno pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. V tej situaciji je pomembna zaščita ranljivih skupin prebivalstva in s tem preprečevanje porasta težje potekajočih oblik bolezni.

Na podlagi trenutne epidemiološke situacije v Sloveniji, ko število okužb z različico omikron SARS-CoV-2 narašča, je posvetovalna skupina za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 še pred oblikovanjem krovne strategije pripravila priporočila za obvladovanje širjenja okužb s SARS-CoV-2. Pri pripravi strokovnih sporočil sodeluje 101 strokovnjakinja in strokovnjak.

Priporočila ne posegajo pomembno v vsakdanje življenje večine posameznikov, z njihovim izvajanjem pa lahko vsak zaščiti svoje zdravje in zdravje bližnjih. Objavljena so na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi.

 

Glavni poudarki:

  • Za zaščito svojega zdravje in zdravja bližnjih svetujemo upoštevanje priporočil za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covida-19
  • Priporoča se delo na domu vsem ranljivim skupinam in osebam, starim 60 let in več.
  • Uporaba mask je priporočena v vseh zaprtih javnih prostorih, še posebej osebam iz ranljivih skupin pri dejavnostih, kjer do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oz. se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru in tudi vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih (npr. trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane…)
  • Posvetovalna skupina poziva, da se takoj uvede obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih znotraj zdravstvenega sistema, v socialno varstvenih zavodih, domovih za starejše občane, lekarnah.
  • Cepljenje proti covidu-19 z drugim poživitvenim odmerkom se priporoča osebam, starejšim od 60 let, ter posebej ranljivim kroničnim bolnikom.
  • Osebam, ki še niso pristopile k cepljenju proti covid-19, svetujemo, da to storijo čimprej.
  • V primeru znakov in simptomov okužbe s SARS-CoV-2 ostanite doma in za nadaljnja navodila pokličite izbranega osebnega ali dežurnega zdravnika.
  • Stremimo k cilju, da oseba v 24 urah po pojavu simptomov, značilnih za okužbo s SARS-CoV-2, opravi testiranje in prejme izvid. Primarno se za testiranje še vedno uporabljajo hitri antigenski testi (HAGT).
  • Pomembna je hitra dostopnost do testiranja in v primeru pozitivnega izvida posvet z zdravnikom zaradi možne uvedbe zdravljenja, ki v zgodnjih fazah bolezni učinkovito preprečuje pojav težjega poteka in potrebo po hospitalizaciji.
  • Del posvetovalne skupine, ki se posveča družbenim in komunikacijskim vidikom covida-19, išče komunikacijske poti in rešitve za jasna in razumljiva priporočila prebivalcem.

 

 

Dodatne informacije:

Posvetovalna skupina za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2

Aktualni podatki o spremljanju okužb s SARS-CoV-2 (COVID-19)

Priporočila za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covida-19

Navodila za izolacijo ter navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi s SARS-CoV-2

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno