Koronavirus

V Slovenijo prispelo cepivo proti covidu-19 Nuvaxovid

Koronavirus

Včeraj, 1. 3. 2022 smo v Slovenijo prejeli cepivo proti covidu-19, Nuvaxovid, proizvajalca Novavax. V cepilne centre bo predvidoma dostavljeno jutri.

Zadnje posodobljeno: 02.03.2022
Objavljeno: 02.03.2022

Nuvaxovid je peto odobreno cepivo proti covidu-19 s strani Evropske komisije v Evropi. Cepivo je bilo s strani Evropske komisije odobreno 20. 12. 2021, po predhodni odobritvi Evropske agencije za zdravila.

Nuvaxovid je cepivo za preprečevanje koronavirusne bolezni pri ljudeh, starih 18 let in več. Cepivo Nuvaxovid vsebuje različico beljakovine, ki je prisotna na površini virusa SARS-CoV-2 (beljakovine bodice). Zaščita po cepljenju s cepivom Nuvaxovid je vzpostavljena sedem dni po drugem prejetem odmerku.

Več informacij o cepivu najdete na naslednji povezavi.

Kako deluje cepivo Nuvaxovid?

Cepivo Nuvaxovid deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covidom-19. Vsebuje različico beljakovine bodice, ki je bila proizvedena v laboratoriju. Vsebuje tudi adjuvans, tj. snov, ki pomaga okrepiti imunski odziv na cepivo. Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem prepozna beljakovino v cepivu kot „tujek“ in začne proti njej tvoriti naravno obrambo – protitelesa in celice T. Če bo kasneje cepljena oseba v stiku z virusom SARS-CoV-2, bo imunski sistem prepoznal beljakovino bodice na virusu in bo pripravljen, da nas zaščiti pred težjim potekom covida-19.

Gre za tehnologijo, ki se je že do sedaj pogosto uporabljala pri drugih cepivih.

nuvaxovid-beljakovinska-cepiva-tehnologija

Strokovna priporočila za cepljenje proti covidu-19, ki vključujejo tudi priporočila za cepljenje s cepivom Nuvaxovid, najdete na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno