Nalezljive bolezni od A do Ž

Botulizem

Nalezljive bolezni od A do Ž

Botulizem je bolezen, ki jo povzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali. Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V Sloveniji je okužba redka. V zadnjih letih beležimo od nič do dve prijavi letno.

Zadnje posodobljeno: 03.02.2015
Objavljeno: 03.02.2015

Povzročitelj
Povzročitelj botulizma je bakterija Clostridium botulinum, ki izloča strup in tvori odporne spore, ki preživijo v neugodnih življenjskih pogojih.

Doba inkubacije
Čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 ur do 8 dni, povprečno 12 do 36 ur.

Način prenosa
Večina okužb je posledica uživanja doma pripravljene hrane, ki je nepravilno konzervirana. Do bolezni pride zaradi neprimerno toplotno pripravljenih živil ali zaradi shranjevanja živil pri previsokih temperaturah. Bacil ima v takšnih živilih ugodne življenjske pogoje, se namnoži in izloča strup. Hrana, ki je kontaminirana z bacili, ima lahko spremenjen videz: barvo, vonj in okus. Konzerve so lahko napihnjene. Najpogosteje se okužba prenaša s  suhim mesom, klobasami in nepravilno konzervirano zelenjavo in sadjem.

Posebna oblika botulizma se pojavi pri dojenčkih zaradi uživanja medu, kjer se pogosto nahaja večja količina te bakterije.

Opisan je botulizem rane pri intravenskih uživalcih drog.

Dovzetnost za okužbo
Dovzetnost za okužbo je splošna. Za okužbo so bolj dovzetni dojenčki, bolniki s kroničnimi boleznimi prebavil, pri katerih je spremenjena črevesna flora.

Znaki bolezni
Šest ur do osem dni po zaužitju hrane, ki vsebuje strup, se pojavijo prebavne težave: slabost, bruhanje, bolečine pod prsnico, bolečine v trebuhu, kratkotrajna driska, ki ji sledi zaprtje.
Sledijo ohromitve mišic, najprej zgornjih, ki se širijo po telesu navzdol. Kot posledica ohromitve očesnih mišic se pojavijo motnje vida, dvojni vid, škiljenje, široki zenici, ki ne reagirata na svetlobo, spust veke. Kasneje  se pojavijo težave pri govoru, požiranju, bolniki so brez glasu. V težkih primerih se lahko pojavijo ohromitve dihalnih mišic, mišic rok, nog ali telesa. Bolniki so pri zavesti, nimajo vročine. Okrevanje je počasno in traja več tednov, lahko mesece.

Kužnost
Med ljudmi se bolezen ne prenaša.

Zdravljenje
Osnovno zdravljenje je simptomatsko, bolniku lajšamo simptome bolezni.

Preprečevanje okužb
Stroga osebna higiena, še zlasti higiena rok in higiena posode, pribora in površin pri pripravi živil za konzerviranje.
Pravilni postopki konzerviranja sadja in zelenjave (bakterijo v živilu uniči temperatura 120 st C v 10 minutah).
Pravilna toplotna obdelava živil (v sredini živila mora biti 85 st C vsaj 30 minut). Toplotno je potrebno obdelati tudi prekajena živila, šunko je potrebno kuhati (voda mora vreti) vsaj eno uro na kilogram teže mesa.
Pravilno shranjevanje živil  (v hladilniku pod 4 st C in v zamrzovalniku pod –18 st C).
Živila s spremenjeno barvo, vonjem in okusom je potrebno zavreči, prav tako napihnjene konzerve.
Dojenčki v prvih tednih življenja ne smejo uživati medu, ker lahko vsebuje spore bacila.


Algoritem ukrepanja je dostopen na naslednji povezavi.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno