Nalezljive bolezni od A do Ž

Ehinokokoza

Nalezljive bolezni od A do Ž

Je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča t.i. pasja trakulja ali ehinokok.

Zadnje posodobljeno: 03.02.2015
Objavljeno: 03.02.2015


Povzročitelj
Povzročitelj trakuljavosti je ehinokok ali pasja trakulja. Je majhen zajedavec, velik 3-6 mm. Končni gostitelj je pes, volk, lisica in druge mesojede živali. V črevesju končnega gostitelja živi kot odrasli zajedavec in pri njem pogosto ne povzroča težav. Če pa je žival okužena z večjim številom zajedavcev, se lahko pojavi hujšanje, zaradi strupov, ki jih trakulja izloča tudi božjastni napadi, ohromelost okončin. Z blatom živali pridejo jajčeca trakulje na prosto. Z jajčeci se lahko okužijo številni vmesni gostitelji (ovce, koze, govedo, prašiči, konji in druge rastlinojede živali ter človek.

Doba inkubacije
Čas od okužbe oziroma infestacije do prvih znakov bolezni pri človeku, traja od 12 mesecev do nekaj let, odvisno od števila in mesta tvorb (cist) v organih ter hitrosti njihove rasti.

Način prenosa
Človek se okuži z uživanjem jajčec iz iztrebkov živali, najpogosteje psa. Jajčeca so s prostim očesom nevidna. Pes lahko z iztrebki, v katerih so jajčeca, okuži živila ali vodo, zlasti npr. surovo zelenjavo. Jajčeca so zelo lepljiva, zato se psu lahko prilepijo na dlako. Človek se okuži, ko psa poboža ali mu pes poliže roko.
Z jajčeci se lahko onesnaži tudi bivalno okolje človeka.
Pes se okuži z uživanjem organov oz. tkiv živali, v katerih so ciste (mehurnjaki) s paraziti.

Dovzetnost za okužbo
Dovzetnost za okužbo je splošna, ne glede na starost in spol. Večjo verjetnost za okužbo imajo otroci, ki so v tesnih stikih z živalmi in imajo slabe higienske navade.

Znaki bolezni
Po zaužitju jajčeca ehinokoka se v prebavilih vmesnega gostitelja (človeka) ovojnica zaužitega jajčeca raztopi, ostanek jajčeca se prebije iz prebavil v kri, od tu pa v najrazličnejše organe. Najpogosteje gre v jetra, redkeje ledvica, pljuča, osrednji živčni sistem (možgani) in tkiva (podkožje, kosti in mišice). Tam, kjer se jajčece ustavi, se razvije votlina ali cista, ki raste počasi ali sploh ne, vendar po več letih lahko doseže velikost otroške glave. Ko ciste rastejo in se večajo, zaradi pritiska, ki ga povzročajo, okvarijo delovanje organov in tkiv. Velika cista lahko tudi poči, kar lahko zaradi številnih strupov, ki so v njej, povzroči šok organizma.
Večine cist pri domači živali ali človeku ne odkrijemo, ker so majhne in ne povzročajo težav. Tiste, ki povzročajo bolezenska znamenja, pa lahko odstrani kirurško odstranijo. Pogosto pa jih naključno najdejo pri operacijah iz drugih vzrokov.

Kužnost
Bolezen se med ljudmi ne prenaša. Človek z blatom ne izloča jajčec trakulje.

Zdravljenje
Za zdravljenje je na voljo več vrst zdravil. Večje ehinokokne ciste odstranijo kirurško.

Preprečevanje bolezni
Poskrbeti moramo, da ima pes primerno prehrano oz. da ne pride do trupel živali in ne uživa njihovih organov.
Živali, ki jih uporabljamo za prehrano, postopki v klavnicah itd. morajo biti pod nadzorom Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).
Potrebni so pregledi in kontrola psov pri veterinarju. Psi morajo redno dobivati zdravila proti zajedavcem.
Priporočljiva je dobra osebna higiena (zlasti temeljito umivanje rok po stiku s psom) in skrb za higieno psa, prav tako temeljito pranje surove zelenjave in sadja.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno