Nalezljive bolezni od A do Ž

Genitalni herpes

Nalezljive bolezni od A do Ž

Genitalni herpes je pogosta spolno prenosljiva bolezen, s katero se lahko okuži vsaka spolno aktivna oseba. Petina okuženih nima izraženih bolezenskih znakov, vendar virus kljub temu izločajo in ga na ta način lahko prenesejo na svojega spolnega partnerja.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 12.02.2015
Objavljeno: 12.02.2015


Kaj je genitalni herpes?
Genitalni herpes je spolno  prenosljiva okužba, ki jo povzročata HSV-2 (virus herpes simpleks tip 2) in HSV-1 (virus herpes simpleks tip 1). Možen je potek brez bolezenskih znakov, pri izraženi bolezni pa se prva okužba začne z zvišano telesno temperaturo, pridružene so ji lahko bolečine v mišicah in sklepih, povečane dimeljske bezgavke, pekoče mokrenje ali prozoren izcedek. Sledi pojav značilnih mehurčkov na koži ali sluznici. Prvi okužbi lahko sledijo zagoni bolezni, ki so različno pogosti in običajno bolj blagi.

Kako se genitalni herpes širi?
Z genitalnim herpesom se  lahko okužite pri oralnem, vaginalnem ali analnem spolnem odnosu z okuženo osebo. Za okužbo je potreben neposredni stik sluznice ali kože z izločki, ki vsebujejo virus. Največ prenosov okužbe je preko spolnih partnerjev, ki  v času spolnega odnosa nimajo bolezenskih znakov, vendar pa virus vseeno izločajo.

Kako lahko preprečim okužbo s herpesom?
Okužba z genitalnim herpesom je možna kljub uporabi  kondoma, saj so lokacije herpetičnih sprememb lahko izven področja, ki ga prekriva kondomom. Kondomi torej ne predstavljajo učinkovite zaščite proti okužbi z genitalnim herpesom. Osnovni način preprečevanja okužbe je izogibanje neposrednemu stiku s kužnimi izločki.

Noseča sem. Kako okužba z genitalnim herpesom vpliva na mojega nerojenega otroka?
Če ste noseči in imate genitalni herpes ali ste mu bili izpostavljeni, je pomembno, da redno hodite na preventivne preglede za nosečnice, ki jih opravljajo izbrani ginekologi. Za obdobje ob koncu nosečnosti vam bodo, če imate zelo pogoste zagone, priporočili zdravljenje, ki zmanjša možnost zagona v času poroda in prenosa okužbe na novorojenčka. Če pride do prve okužbe med nosečnostjo, lahko genitalni herpes povzroči spontani splav ali prezgodnji porod. Okužba s herpesom se lahko prenese na nerojenega otroka in povzroči življenjsko nevarno okužbo (neonatalni herpes) ali pa razsejano obliko bolezni pri nosečnici. Nosečnicam s svežim zagonom genitalnega herpesa ob predvidenem porodu priporočajo carski rez.

Kako vem, da sem okužen/a z genitalnim herpesom?
Pri večjem deležu okuženih so simptomi blago izraženi ali jih sploh ni. Blagi simptomi ostanejo neopaženi ali pa se jih zmotno zamenja za druge kožne spremembe, kot na primer akne ali vraščene dlake. Veliko ljudi zato ne ve, da je okužena s herpesom. Genitalni herpes se običajno pojavi kot en ali več mehurčkov na področju spolovil, danke ali ust. Mehurčki počijo, nastala kožna sprememba je boleča in se celi več tednov. Običajno so ob prvem izbruhu prisotni gripi podobni simptomi z vročino in bolečinami po telesu ter otečene bezgavke. Ponavljajoči izbruhi genitalnega herpesa so pogosti, posebej prvo leto po okužbi, vendar so krajši in bolj blago potekajoči kot prva okužba. Čeprav je virus od okužbe prisoten v telesu vse življenje, so sčasoma izbruhi redkejši.

Kako zdravnik ugotovi, da gre za genitalni herpes?
Najpogosteje zdravnik s kliničnim pregledom ugotovi, da gre za genitalni herpes. Za potrditev diagnoze se lahko odvzame vzorec s kožne spremembe ali sluznice in se ga testira na prisotnost herpes simpleks virusa, za bolnike brez bolezenskih znakov pa je smiselno tudi testiranje na prisotnost protiteles proti herpes simpleks virusu v krvi.

Ali se genitalni herpes lahko pozdravi?
Zdravilo, ki bi ozdravilo okužbo z genitalnim herpesom, ne obstaja, lahko pa razmnoževanje virusa v hujših primerih zaviramo z določenimi protivirusnimi zdravili. Zelo pogoste zagone lahko tudi preprečujemo z dolgotrajnim vsakodnevnim jemanjem zdravil, hkrati pa se s tem tudi zmanjša tveganje za prenos okužbe na še neokuženega spolnega partnerja.

Kaj se zgodi, če se ne zdravim?
Genitalni herpes povzroča boleče kožne spremembe, možni pa so tudi zapleti z okužbo osrednjega živčevja, ki se kažejo  z nevrološko klinično sliko. Pri ljudeh z motnjami v imunskem odzivu lahko genitalni herpes povzroči tudi zelo resno razsejano okužbo. Potrebna je pazljivost pri rokovanju z izločki iz herpetičnih sprememb, da se ne prenesejo na druge dele telesa. Če do kontakta kljub temu pride, si takoj temeljito umijte roke, da se izognete prenosu okužbe. Okužba z genitalnim herpesom lahko tudi pomembno vpliva na spolno aktivnost in vez med spolnima parnerjema.

Ali lahko imam spolne odnose, čeprav sem okužen/a z genitalnim herpesom?
Če imate herpes, morate to povedati svojemu spolnemu partnerju. Uporaba kondoma tveganje nekoliko zmanjša, vendar tveganja ne odpravi. Če so prisotne kožne spremembe, je nevarnost za prenos okužbe večja. Tudi če sprememb ni, lahko okužite spolnega partnerja.

Kakšna je povezava med genitalnim herpesom in HIV?
Genitalni herpes lahko povzroči kožne spremembe, ki zlahka zakrvavijo. Verjetnost prenosa HIV z okužene osebe, se zaradi tega pomembno poveča.

Kako pogost je genitalni herpes?
Genitalni herpes je v Sloveniji zelo pogosta spolno prenesena okužba. Več podatkov je dosegljivih na spletu v poročilih o spolno prenesenih boleznih na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno