Nalezljive bolezni od A do Ž

Gonoreja

Nalezljive bolezni od A do Ž

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba z bakterijo Neisseria gonorrhoea. Zdravimo jo z ustreznim antibiotikom, nezdravljena pa lahko povzroči hude zaplete. Gonoreja prizadene moške in ženske. Povzroča okužbo spolovil, danke in žrela. Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 12.02.2015
Objavljeno: 12.02.2015


Kako se gonoreja širi?
Okužba se prenaša z nezaščitenimi vaginalnimi, oralnimi ali analnimi spolnimi odnosi z okuženim spolnim partnerjem. Pri nosečnici lahko pride ob porodu do prenosa gonoreje na novorojenčka.

Kako lahko preprečim okužbo z gonorejo?
Okužbo lahko preprečite z varnim spolnim vedenjem, to so spolni odnosi z enim samim zvestim spolnim partnerjem, ki je neokužen. Sicer tveganje lahko zelo zmanjšamo s pravilno uporabo kondomov pri vsakem spolnem odnosu.

Ali sem v nevarnosti, da se okužim z gonorejo?
Vsakdo, ki ima nezaščitene spolne odnose z okuženo osebo, se lahko okuži z gonorejo.

Noseča sem. Kako gonoreja lahko vpliva na mojega nerojenega otroka?
Če ste noseči in imate gonorejo, se lahko okužba prenese na otroka med porodom. Okužba otroku lahko povzroči resne težave. Pravočasno zdravljenje zmanjša možnost zdravstvenih težav pri vašem otroku.

Kako vem, da imam gonorejo?
Pri 10% moških gonoreja ne povzroča bolezenskih težav ali znakov, pri ostalih pa po kratki inkubacijski dobi 3-7 dni, pride do pekočega občutka med mokrenjem in pojavi se bel, rumen ali zelen izcedek iz sečnice. Polovica žensk z gonorejo nima bolezenskih težav ali znakov. Če pa so bolezenski znaki prisotni, so pogosto mili in jih lahko zamenjamo za okužbo sečil ali nožnice. Tudi če  ženske nimajo težav z gonorejo lahko zbolijo s hudimi zapleti.  Okužene ženske imajo  lahko boleče ali pekoče uriniranje, gnojen nožnični izcedek, izven redno krvavitev iz nožnice. Okužba danke lahko poteka brez simptomov, lahko pa se pojavi izcedek, srbenje okoli zadnjika, bolečina in krvavitev, tako pri moškem kot pri ženski.  Okužba v ustni votlini običajno ne povzroča težav.

Kako zdravnik ugotovi, da gre za gonorejo?
Zdravnik odvzame bris sečniceali materničnega vratu ali žrela ali danke, lahko pa tudi vzorec urina za mikrobiološki dokaz prisotnosti bakterije.

Ali se gonoreja lahko pozdravi?
Gonorejo lahko pozdravimo z ustreznim antibiotikom.  Antibiotik v obliki tablet zaradi pojavov  odpornih sevov ni več primeren. Potrebno je zdravljenje s kombinacijo antibiotika, ki ga bolnik prejme v mišico in antibiotika v obliki tablet. Omenjeno zdravljenje hkrati pozdravi tudi klamidijsko okužbo, ki je pogosto pridružena gonoreji.

Zdravil/a sem se zaradi gonoreje. Kdaj imam lahko spet spolne odnose?
S spolnimi odnosi morate počakati sedem dni po tem, ko zaključite z zdravljenjem, da bi preprečili ponovno okužbo z gonorejo ali širjenje okužbe na vašega partnerja. Četudi  ste se zaradi gonoreje zdravili v preteklosti, se lahko ponovno okužite, če imate spolne odnose z okuženo osebo.

Kaj se zgodi, če se ne zdravim?
Nezdravljena gonoreja lahko povzroča resne in trajne zdravstvene težave pri moških in ženskah. Pri ženskah lahko nezdravljena gonoreja povzroči dolgotrajno vnetje v trebušni votlini, ki zaradi nastanka brazgotinskega tkiva, lahko povzroči zunajmaternično nosečnost (zarodek se ugnezdi izven maternice, v trebušni votlini), neplodnost ali dolgotrajne bolečine v trebuhu in/ali medenici. Pri moških gonoreja lahko povzroča vnetje prostate, obmodka in mod. Redko  povzroča moško neplodnost. Nezdravljena gonoreja se lahko razširi v krvni obtok in v sklepe. Tak zaplet je lahko življenjsko ogrožajoč.  Nezdravljena okužba z gonorejo lahko pomeni večje tveganje za okužbo ali prenos virusa HIV.

Kako pogosta je gonoreja?
V Sloveniji je bilo leta 2013 prijavljenih 62 primerov gonoreje, vendar prijavljeni podatki o gonoreji podcenjujejo pogostost. Več podatkov je dostopnih v poročilih o spolno prenesenih boleznih na spletnih straneh NIJZ na naslednji povezavi.

V Evropi podatke o gonoreji zbira in posreduje Evropski center za nadzor in spremljanje bolezni (ECDC) na naslednji povezavi.

 


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno