Nalezljive bolezni od A do Ž

Hepatitis A (Virusni hepatitis A)

Nalezljive bolezni od A do Ž

Virusni hepatitis A je virusno vnetje jeter. Lahko poteka brez očitnih znakov na prebavilih. Bolezen se dogaja v jetrih, glavni simptom je zlatenica, ki se pozna na koži. Povzročitelj se prenaša s hrano, vodo ali preko umazanih rok.

Zadnje posodobljeno: 14.06.2018
Objavljeno: 14.06.2018

Povzročitelji

Bolezen povzroča virus hepatitisa A, ki ga izločajo bolniki. V okolju lahko preživi kratek čas. Občutljiv je na razkužila.

Inkubacija
Čas od okužbe do pojava znakov bolezni) je okoli 3-4 tedne, lahko pa je tudi krajša (do 15 dni) ali daljša (do 45 dni), odvisno od imunskega stanja osebe in kužne doze, ki jo človek prejme.

Obdobje kužnosti
Človek je kužen že 2 tedna pred pojavom bolezenskih znakov, med prebolevanjem in še 2 tedna po pojavu zlatenice, ko se z blatom izločajo velike količine virusov.
Nekateri ljudje se okužijo ampak ne zbolijo s simptomi, vendar z blatom izločajo viruse. To so nosilci, širjo bolezen.

Dovzetnost
Za virusnim hepatitisom A lahko zboli vsak, bolezen je zlasti nevarna za starejše osebe, kronične bolnike in bolnike z jetrno okvaro. Po preboleli bolezni ostane doživljenjska imunost.

Klinični znaki
V večini primerov se najprej pojavijo nespecifične težave zaradi vnetja jeter: utrujenost, slabo počutje, bolečine pod desnim rebrnim lokom. Po tem praviloma pride do rumenice kože (zlatenice), blato dobi svetlo barvo, urin pa temno. Pri otrocih so simptomi blažji, pri starejših pa hujši. Pri otrocih so tudi pogoste okužbe brez simptomov.

Način prenosa
Človek viruse hepatitisa A zaužije s hrano, vodo ali preko umazanih rok. Povzročitelj se določen čas izloča z blatom obolelega. Z bolnika ali nosilca virusa se povzročitelj vrača v okolje, v higiensko neurejenih razmerah se okužba širi na zdrave osebe. Bolezen je zelo redko posledica transfuzije krvi, transplantacije organa ali stika s krvjo od osebe, ki brez simptomov izloča povzročitelje.

Zdravljenje
Zdravljenje virusnega hepatitisa A je simptomatsko. Svetuje se mirovanje. Bolezen praviloma sama izzveni brez posledic. V redkih primerih zlasti pri starejših lahko pride do zapletov na jetrih.

Splošni preventivni ukrepi:

Pravilno ravnanje s človeškimi in živalskimi iztrebki:
Bolezen se lažje širi v območjih kjer ne obstaja kanalizacija.

Umivanje rok in zob:
Po uporabi stranišča in pred pripravo jedi in jedjo si vedno temeljito umijemo roke z milom in čisto vodo.
Zobe umivamo samo s pitno vodo.

Hrana:
Jejmo samo dobro pečeno/kuhano pravkar pripravljeno hrano.
Uživajmo zelenjavo, ki je dobro oprana v pitni vodi.

Osebe, ki prebolevajo hepatitis A, ne smejo delati v proizvodnji, prometu in prodaji živil, pri preskrbi prebivalstva s pitno vodo ter pri negi in hranjenju majhnih otrok

Voda:
Pijemo samo higiensko neoporečno vodo.
V komunalno neurejenih ali sumljivih okoljih pijemo ustekleničeno vodo ali jo prekuhamo pred uporabo in uporabljamo največ 24 ur.

Specifični preventivni ukrepi
Cepljenje proti hepatitisu A z inaktiviranim cepivom: dva odmerka cepiva v presledku od 6-12 mesecev zagotavljata TRAJNO zaščito.


Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno