Nalezljive bolezni od A do Ž

Hepatitis C (Virusni hepatitis C)

Nalezljive bolezni od A do Ž

Hepatitis C je akutno ali kronično vnetje jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C (HCV).

Zadnje posodobljeno: 10.02.2015
Objavljeno: 10.02.2015

Epidemiološke značilnosti

Ocenjujejo, da ima na svetu približno 58 milijonov ljudi kronično okužbo z virusom hepatitisa C. Ocenjeno število umrlih oseb zaradi hepatitis C, večinoma zaradi ciroze in primarnega raka jeter, je v letu 2019 290 000. Preden so pričeli testirati krvodajalce na prisotnost HCV je bil povzročitelj večine post-transfuzijskih hepatitisov. Največ hepatitisa C je v Centralni ter Vzhodni Aziji ter Severni Afriki.

Povzročitelj in potek okužbe

HCV je virus, ki povzroča vnetje jeter. Pri 20% okuženih se pojavijo znaki akutnega virusnega hepatitisa, ostali pa kljub okužbi nimajo značilnih bolezenskih znakov. Okužba najpogosteje izzveni spontano pri okuženih otrocih in tistih z izraženo klinično sliko, pri tistih, ki pa nimajo simptomov, je verjetnost spontane odstranitve virusa bistveno manjša. Prisotnost virusnega genoma 6 mesecev po okužbi kaže na kronično okužbo.

Simptomi in znaki bolezni

Akutna okužba s HCV pri 80 % okuženih poteka brez kliničnih znakov in simptomov.  Kadar nastopijo, so glavni simptomi akutnega vnetja: utrujenost, slabost, bolečine pod desnim rebrnim lokom, temen urin, izguba apetita in zlatenica. Pogosto so povečana jetra. Akutna jetrna odpoved je redka. Pri približno 80 % okuženih oseb bolezen preide v kronično obliko. Pri 20-30% od teh bolnikov 20-30 let po okužbi nastane jetrna ciroza, manjši delež bolnikov pa lahko razvije primarni rak jeter.

Dokaz okužbe

Če ima bolnik značilen potek bolezni (v obliki akutnega virusnega hepatitisa), se okužbo enostavno prepozna in dokaže s preiskavo krvi. Pri ostalih, ki so brez znakov okužbe, se le-to ugotovi slučajno (npr. pri krvodajalskih akcijah) oziroma takrat, ko so opazni simptomi in znaki resne bolezni jeter (ciroza, primarni rak jeter). Določajo se protitelesa proti virusu HCV, za potrditev aktivne okužbe sledi določitev virusne nukleinska kisline.

Doba inkubacije

Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava bolezni) je od 15-160 dni.

Način prenosa

Virus hepatitisa C se prenaša predvsem ob izpostavljenosti okuženi krvi. V manjši meri se okužba prenaša s tesnim stikom med družinskimi člani, s spolnimi odnosi in z matere na otroka v času nosečnosti oziroma ob porodu. Heteroseksualen spolni prenos je zelo redek, v zadnjih letih pa se pojavljajo izbruhi prenosa okužbe med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Danes je prenos s krvjo in krvnimi derivati (transfuzija), ki je bil včasih pogost, zelo redek. Vso kri, ki jo zberejo ob krvodajalskih akcijah, testirajo na prisotnost virusa. Med intravenskimi uživalci drog se hepatitis C širi s souporabo okuženih oziroma ne sterilnih igel, brizg in drugega pribora za injiciranje. Okužba se prenaša pri tetoviranju oziroma uporabi okuženih predmetov za prebadanje kože, če ti niso sterilizirani.

Dovzetnost za okužbo

Za okužbo je dovzeten vsak, ki je izpostavljen. Prebolela okužba ne pušča trajne imunosti, saj so možne ponovne okužbe s HCV.

Zdravljenje

Akutni hepatitis C je potrebno pravočasno zdraviti, da ne preide v kronično obliko. V primeru kronične okužbe s HCV, je omogočeno zdravljenje, ki je zelo učinkovito in skoraj vedno uspešno odstrani virus iz krvi. Pri bolnikih z življenje ogrožajočo cirozo jeter in primarnim rakom jeter je možna presaditev jeter.

Pri vseh, pri katerih se ugotovi, da so okuženi s hepatitisom C, svetujemo pregled krvi še na morebitno okužbo z virusom hepatitisa B. Zaradi podobnega načina prenosa je možno, da je oseba okužena z virusom hepatitisa B in hepatitisa C. Če se pri pregledu ugotovi, da oseba ni okužena s hepatitisom B, svetujemo cepljenje.

Ker HCV živi in se razmnožuje v celicah jeter, je potrebna previdnost pri uživanju mastne hrane in alkohola, ker lahko dodatno poškoduje jetra. Četudi okužena oseba nima zdravstvenih težav, se priporoča redno spremljanje delovanja jeter pri specialistu infektologu ali osebnem zdravniku.

Preprečevanje okužb

Cepivo proti virusu hepatitisa C ni na voljo. Pred spolnim načinom okužbe varuje kondom. Zaščito pred okužbo predstavlja tudi uporaba sterilnih igel, brizg in drugih ostrih predmetov ter lastnega pribora za osebno higieno (britvice, zobne ščetke). Osebo, ki je bila izpostavljena tveganju za okužbo s HCV, je potrebno redno spremljati do konca inkubacijske dobe, saj lahko kronično okužbo preprečimo s pravočasnim zdravljenjem akutnega hepatitisa C.

Okužena oseba mora uporabljati samo svoj pribor za osebno higieno (brivski aparat, zobna ščetka, brisače, osebno perilo, idr.), jedilni pribor. Ne sme darovati krvi, plazme, organov in tkiv. Vreznine in kožne poškodbe mora takoj prekriti, da s krvjo in drugimi izločki ne ogroža okolice.

Več informacij glede pojavnosti hepatitisa C v Sloveniji v letnih poročilih na naslednji povezavi.

Podatki in informacije o hepatitisu C v Evropi so dosegljivi na spletni strani Evropskega centra za nadzor in spremljanje bolezni (ECDC) na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno