Povzročitelji
Bolezen povzroča virus hepatitisa E, ki ga izločajo bolniki.
Inkubacija
Čas od okužbe do pojava znakov bolezni je okoli 3-6 tednov, lahko pa je tudi krajša (do 15 dni) ali daljša (do 64 dni), odvisno od imunskega stanja osebe in kužne doze, ki jo človek prejme.
Obdobje kužnosti
Človek je kužen že 2 tedna pred začetkom bolezenskih znakov in med boleznijo, ko se z blatom izločajo velike količine povzročiteljev.
Nekateri ljudje se okužijo ampak ne zbolijo s simptomi, vendar z blatom izločajo viruse. To so nosilci, ki širijo bolezen.
Dovzetnost
Za virusnim hepatitisom A lahko zbolijo prav vsi, bolezen je zlasti nevarna za starejše osebe, kronične bolnike in bolnike s okvaro jeter. Po preboleli bolezni ostane doživljenjska imunost.
Klinični znaki
V večini primerov se najprej pojavijo nespecifične težave zaradi vnetja jeter: utrujenost, slabo počutje, bolečine pod desnim rebrnim lokom. Po tem lahko pride do zlatenice pri čemer blato dobi svetlo barvo, urin pa temno. Pri starejših je pogostejši potek bolezni brez zlatenice.
Način prenosa
Človek viruse hepatitisa E zaužije s hrano, vodo ali preko umazanih rok. Povzročitelj se tako določen čas izloča z blatom zbolelega. Z bolnika ali nosilca se povzročitelj vrača v okolje, v higiensko neurejenih razmerah se okužba širi na zdrave osebe.
Zdravljenje
Zdravljenje virusnega hepatitisa E je simptomatsko. Svetuje se mirovanje. Bolezen praviloma sama izzveni brez posledic.
Splošni preventivni ukrepi:
Pravilno ravnanje s človeškimi in živalskimi iztrebki:
Bolezen se lažje širi v območjih kjer ne obstaja kanalizacija.
Umivanje rok in zob:
Po uporabi stranišča, pred pripravo hrane in jedjo si vedno temeljito umijemo roke z milom in čisto vodo
Zobe umivamo samo s pitno vodo.
Hrana:
Jejmo samo dobro pečeno/kuhano pravkar pripravljeno hrano.
Uživajmo zelenjavo, ki je dobro oprana v pitni vodi.
Osebe, ki prebolevajo hepatitis E, ne smejo delati v proizvodnji, prometu in prodaji živil, pri preskrbi prebivalstva s pitno vodo ter pri negi in hranjenju majhnih otrok.
Voda:
Pijemo samo sanitarno neoporečno vodo.
V komunalno neurejenih ali sumljivih okoljih pijemo ustekleničeno vodo ali jo prekuhamo pred uporabo in uporabljamo največ 24 ur.
Specifičnih preventivnih ukrepov ni.