Nalezljive bolezni od A do Ž

HIV/AIDS

Nalezljive bolezni od A do Ž

Zadnje posodobljeno: 10.02.2015
Objavljeno: 10.02.2015

Kaj je HIV?

HIV (v angleščini human immunodeficiency virus – HIV) je virus človeške imunske pomanjkljivosti. HIV preko delovanja na bele krvničke, limfocite T pomagalke, oslabi imunski sistem. Imunski sistem je pomemben za ohranjanje odpornosti proti nalezljivim boleznim in nekaterim rakavim obolenjem.

Kaj je AIDS?

AIDS (v angleščini acquired immune deficiency syndrome) je bolezen, ki se razvije ob napredovani okužbi s HIV.

Kako se HIV širi?

Do okužbe s HIV najpogosteje pride pri spolnih odnosih z okuženo osebo, ki ni uspešno zdravljena, in ob izpostavljenosti okuženi krvi ali krvnim pripravkom, predvsem pri souporabi okuženih igel ali brizg pri injiciranju prepovedanih drog. Možen je tudi prenos z okužene matere na otroka med nosečnostjo, v času poroda ali po porodu z dojenjem. Okužba preko sline, znoja, solz ali pika okuženega komarja ni znana.

Kako lahko preprečim okužbo s HIV?

Okužbo lahko preprečite z varnim spolnim vedenjem, to so spolni odnosi z enim samim zvestim spolnim partnerjem, ki je neokužen. Sicer tveganje lahko zelo zmanjšamo s pravilno uporabo kondomov pri vsakem spolnem odnosu. V primeru nezaščitenega spolnega odnosa s HIV okuženo osebo, ki ni uspešno zdravljena, je možna zaščita z zdravili po izpostavitvi v obdobju do 72 ur. Možna je tudi zaščita pred izpostavitvijo, ti. preekspozicijska profilaksa, ko neokužena oseba zaščitno prejema zdravila, ki jih uporabljamo tudi za zdravljenje. Pri injiciranju nedovoljenih drog je potrebna individualna uporaba igel, pri tetoviranju, prebadanju ali akupunkturi pa morajo biti inštrumenti vedno pravilno sterilizirani.

Kakšna bolezen je aids?

Od izpostavljenosti okužbi (rizičnega dogodka) do pojava prvih simptomov in znakov okužbe s HIV običajno mine nekaj tednov. Pri malo več kot polovici okuženih se v tem času pojavi ti. akutni retrovirusni sindrom. Bolniki imajo povišano telesno temperaturo, bolijo jih mišice, povečajo se jim bezgavke, navajajo glavobol, slabost, drisko, bolečine v žrelu, lahko se pojavijo rdečkasti izpuščaji in plitve razjede na koži, v ustih ali zadnjiku. V 2 do 4 tednih simptomi običajno izzvenijo. Sledi večletno obdobje brez večjih težav. Pri nezdravljenih osebah imunski sistem postopoma propada, nato se vse pogosteje pojavljajo hujšanje, dolgotrajne driske, kognitivne motnje ter rakave bolezni in druge okužbe, ki bi pri zdravih osebah potekale bistveno lažje ali pa se sploh ne bi razvile.

Zakaj je zgodnje zdravljenje okužbe s HIV pomembno?

Okužba s HIV je zaenkrat še neozdravljiva, vendar je z zgodnjim odkrivanjem okužbe in sodobnim zdravljenjem možno dolgoročno preprečevati, da okužba napreduje v resna obolenja. Pravočasno doživljenjsko uživanje ustreznih zdravil omogoča kakovostno življenje in skoraj normalno pričakovano življenjsko dobo. Uspešno zdravljena oseba tudi ne more okužiti drugih.

Ali sem v nevarnosti, da se okužim s HIV?

Vsakdo, ki ima spolne odnose z okuženo osebo, ki ni uspešno zdravljena, se lahko okuži s HIV. S HIV se lahko okužijo tudi injicirajoči uživalci drog, ki souporabljajo pribor za injiciranje. Odkrito se pogovorite s svojim izbranim zdravnikom in se pozanimajte o možnosti testiranja za HIV ali druge spolno prenesene okužbe.

Kako vem, da sem okužen/a s HIV?

Svojega osebnega zdravnika lahko prosite, da vam odvzame kri in naroči za vas brezplačno testiranje na okužbo s HIV. Brezplačno, zaupno in anonimno testiranje je dostopno tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani.  Več informacij na naslednji povezavi. Teste na okužbo s HIV lahko kupite tudi v lekarni in se testirate sami.

Kako zdravnik ugotovi, da gre za okužbo s HIV?

Zdravnik okužbo s HIV lahko prepozna na podlagi klinične slike (predvsem bolezni, ki opredeljujejo aids). Okužbo pa lahko potrdi le s krvnimi preiskavami. Testiranje priporočamo za vse, ki imajo za okužbo s HIV tvegano vedenje.

Noseča sem. Kako okužba s HIV vpliva na mojega nerojenega otroka?

Vse nosečnice so testirane  na okužbo s HIV.  Z ustreznim zdravljenjem se možnost prenosa na otroka zmanjša na manj kot 0,5%.

Kako pogosta je v Sloveniji okužba s HIV?

Okužba s HIV v Sloveniji ni pogosta bolezen. Razmeroma veliko pojavnost ugotavljamo predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Več informacij v letnih in četrtletnih poročilih o okužbi s HIV na naslednji povezavi.

Podatki in informacije o okužbi s HIV v Evropi so dosegljivi na spletni strani Evropskega centra za nadzor in spremljanje bolezni (ECDC) na naslednji povezavi.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno