Nalezljive bolezni od A do Ž

Konjunktivitis

Nalezljive bolezni od A do Ž

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. Je zelo pogosto, neprijetno, a ponavadi nenevarno vnetje. Največkrat je posledica virusne ali bakterijske okužbe. Bolezenski znaki, potek in zdravljenje se razlikujejo glede na vzrok konjunktivitisa.

Zadnje posodobljeno: 21.12.2015
Objavljeno: 21.12.2015

Akutno vnetje očesne veznice  je pogosta otroška  zelo nalezljiva bolezen, ki občasno v šolah in vrtcih povzroča izbruhe.

Obe  vrsti  konjunktivitisa, bakterijski  in  virusni,  običajno  trajata  od 5 do 14 dni, preden pride do spontane ozdravitve. V tem času se bolezen prenaša s stikom, predvsem z rokami, z okužene osebe na drugo osebo.

Pri pregledu literature ni  najti  enotnih priporočil o tem,  ali je potrebno otroke z akutnim vnetjem očesne veznice izključiti iz vrtca in za koliko časa. V raziskavi, ki so jo leta 2006 opravili v ZDA, so Oddelkom za zdravje v 50 državah poslali vprašalnik, kjer so jih spraševali, kakšna priporočila imajo glede izključevanja otrok iz vrtca oziroma šole zaradi vnetja očesne veznice.

Celoten dokument je dosegljiv na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno