Nalezljive bolezni od A do Ž

Leptospiroza

Nalezljive bolezni od A do Ž

Leptospiroza je zoonoza, ki je razširjena po vsem svetu. Spada med zoonoze, saj je bolezen divjih in domačih živali, ki povzročitelja izločajo z urinom. Človek se okuži z neposrednim ali posrednim stikom z okuženo živaljo oziroma njenimi izločki.

Zadnje posodobljeno: 05.02.2015
Objavljeno: 05.02.2015

Bolezen je razširjena po vsem svetu, z izjemo polarnih območij. V Sloveniji se pojavlja leptospiroza v endemični obliki v Pomurju, od koder je tri četrtine vseh prijavljenih primerov. V ostalih predelih Slovenije se pojavlja obolenje sorazmerno redko. Okužbe z leptospiro pri ljudeh se pojavljajo skozi vse leto.

Povzročitelj
Povzročitelj bolezni je spiroheta iz rodu leptospir.

Način prenosa
Najpomembnejši rezervoar okužbe so glodavci, zlasti podgane in poljske miši, ter številne druge živali, tudi psi in govedo. V vodi in zemlji živijo leptospire razmeroma dolgo. Voda, ki je kontaminirana z urinom okuženih podgan je pomembna za prenos okužbe.

Inkubacija in potek bolezni
Povprečna inkubacijska doba je 10 dni (od 4 do 19 dni). Oboleli lahko izloča leptospire z urinom (običajno 1 mesec).
Bolezen poteka v dveh fazah. Začetni bolezenski znaki so neznačilni, podobni gripi: hitro naraščanje telesne temperature, pogosto z mrzlico, hudim glavobolom, bolečinami v mišicah. Pridružijo se lahko še bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, povečanje jeter, redkeje povečanje bezgavk in izpuščaj. Značilen znak, ki pa včasih ni izražen, je vnetje očesne veznice. Zvišana temperatura se po 1 tednu normalizira, kar pri manjšem delu bolnikov pomeni konec bolezni. Pri večini bolnikov pa pride do ponovnega dviga temperature. V tem času se pogosto pojavi meningitis in prizadetost ledvic. Smrt je ponavadi posledica odpovedi ledvic, jeter, pljučnice.

Dovzetnost
Leptospiroza je poklicna bolezen oseb, ki delajo z živino, živalmi, živalskimi izdelki ali na kontaminirani zemlji in vodi. Obolevajo tudi osebe, ki se kopajo v onesnaženi vodi, jezerih, kanalih in rekah.

Zdravljenje
Leptospirozo zdravimo z antibiotiki. Zdravljenje traja 5 do 7 dni. Zelo pomembno je nadomeščanje tekočin in mineralov ter kontroliranje delovanja pljuč, ledvic in jeter.

Preprečevanje
Preprečevanje leptospiroze pri človeku je zelo težko, ker ni mogoče izkoreniniti velikega živalskega rezervoarja okužbe. Potrebno je higiensko urediti klavnice, živalske farme in kopališča. Ob sumu pojava leptospiroze pri živalih je potrebno zaščititi delavce oziroma zaposlene na farmah z ustrezno obleko, obutvijo (gumijasti škornji) in rokavicami. Cepljenje domačih živali je znatno zmanjšalo število obolenj. Priporočajo cepljenje psov, ker je veliko število primerov leptospiroze pri otrocih, ki so bili v stiku s psi.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno