Nalezljive bolezni od A do Ž

Mumps

Nalezljive bolezni od A do Ž

Mumps je virusna bolezen, ki primarno povzroča vnetje žlez slinavk. Najpogosteje prizadene otroke, stare 5–9 let, lahko pa se pojavi tudi pri odraslih. Težja oblika bolezni je pogostejša pri odraslih osebah, medtem ko pri otrocih poteka v blažji obliki. V Sloveniji smo pričeli s cepljenjem proti mumpsu leta 1979. Na ta način smo močno zmanjšali obolevanje za to boleznijo, v zadnjih letih se pojavljajo le še posamezni bolniki.

Zadnje posodobljeno: 05.02.2015
Objavljeno: 05.02.2015

Način prenosa 
Mumps se prenaša s kužnimi kapljicami, slino ali z neposrednim stikom prek sluznice nosu in ust.

Simptomi in znaki bolezni 
Približno tretjina ljudi, ki se okuži z virusom mumpsa, okužbo prestane brez simptomov. Če se bolezen razvije, se najpogosteje pojavijo glavobol, povišana telesna temperatura, otekle obušesne žleze slinavke (eno- ali obojestransko). Lahko so prisotne tudi bolečine pri požiranju, utrujenost ter otekli in občutljivi testisi.
Zapleti pri mumpsu so redki, vendar resni. Pri fantih in moških se lahko pojavi vnetje testisov (orhitis), ki se kaže z močno bolečo oteklino v področju testisov. Vnetje mod lahko povzroči tudi neplodnost (sterilnost). Vnetje možganov, možganskih ovojnic in izguba sluha so drugi možni, vendar redki zapleti mumpsa.

Zdravljenje 
Specifičnega zdravljenja mumpsa ni, lahko samo blažimo simptome, ki se pojavijo (npr. lajšamo bolečine s protibolečinskimi zdravili).

Preprečevanje 
Mumps preprečujemo s cepljenjem. Za popolno zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva. Cepljenje proti mumpsu je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja. S prvim odmerkom cepimo otroke, stare med 12 in 18 meseci, drugi odmerek pa prejmejo pred vstopom v šolo (od 5 do 6 let). Cepivo je kombinirano proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Algoritem ukrepanja je dosegljiv na naslednji povezavi.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno