Nalezljive bolezni od A do Ž

Psitakoza – Ornitoza

Nalezljive bolezni od A do Ž

Psitakoza je kužna bolezen ptic, ki se prenaša na ljudi. Bolezen povzroča bakterija, s katero so lahko okužene vse vrste ptic.

Zadnje posodobljeno: 05.02.2015
Objavljeno: 05.02.2015

Razširjena je po vsem svetu. Ljudje se okužijo ob stiku s pticami, npr. papigami, kanarčki, golobi, vrabci, gosmi, purani. Bolezen je pri ljudeh bolj poklicnega značaja, saj zbolijo zlasti tisti, ki se ukvarjajo s pticami, delavci v živalskih vrtovih, veterinarji, gojitelji ptic in perutnine.
Ptice prebolevajo okužbo brez težav, lahko pa se pojavi driska, neješčnost, motnje zavesti, možen je smrtni izid. Ptice po okužbi še več mesecev izločajo bakterijo v okolje.

Povzročitelj 
Povzročitelj psitakoze je bakterija Chlamydia psitacci.

Doba inkubacije
Doba inkubacije, čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 7 do 15 dni.

Način prenosa

  • z vdihavanjem delcev posušenih izločkov ptic;
  • okužba se redko prenaša med ljudmi.

Dovzetnost za okužbo
Dovzetnost za okužbo je splošna, zbolijo lahko vsi.

Znaki bolezni
Začetek je nenaden z mrzlico in visoko vročino. Bolnik ima močan glavobol, bolečine v mišicah vratu in hrbta, nadležen kašelj s sluzastim izmečkom, ki je lahko tudi krvavkast, težave z dihanjem, možen je izpuščaj po koži. Lahko se pojavijo motnje zavesti, pa tudi prebavne težave, pri nekaterih tudi zlatenica. Zlasti pri bolnikih z okvaro srčne zaklopke je možno vnetje srčne mišice.

Kužnost
Obolele in navidezno zdrave ptice lahko izločajo povzročitelja še tedne oziroma mesece.

Zdravljenje
Okužbo zdravimo z antibiotiki.

Preprečevanje bolezni
Uvožene ptice so pred prodajo obvezno v karanteni. V tem času jih opazujejo, izvedejo laboratorijske preiskave, bolne ptice zdravijo oziroma odstranijo.
V primeru znakov okužbe pri ljudeh, je potreben takojšen obisk pri zdravniku. Pomemben podatek, ki pomaga k postavitvi prave diagnoze, je, da ima bolnik stik s pticami, še zlasti, kadar gre za poklicno izpostavljenost.
Lastniki ptic naj dnevno čistijo ptičjo kletko in odstranjujejo iztrebke. Iztrebke naj pred odstranitvijo poškropijo z razkužilom, da onemogočijo dvigovanje prahu in delcev oziroma tvorbo aerosola. Pri čiščenju kletk naj uporabljajo zaščitne rokavice.
Ptice kupujemo samo pri pooblaščenih prodajalcih.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno