Nalezljive bolezni od A do Ž

Rotaviroza (okužbe z rotavirusi)

Nalezljive bolezni od A do Ž

Je črevesna nalezljiva bolezen, za katero zbolijo tako ljudje kot živali. Najdemo jo povsod po svetu. Pogosto se pojavlja v obliki izbruhov ter epidemij predvsem v vrtcih, domovih za starejše občane in povsod, kjer se zadržuje večje število ljudi.

Zadnje posodobljeno: 18.04.2016
Objavljeno: 18.04.2016

Povzročitelj
Povzročitelji so rotavirusi, okrogli virusi brez ovojnice. Ločimo sedem skupin virusov.

Doba inkubacije
Čas od okužbe, do pojava bolezni traja od 1 – 3 dni.

Način prenosa
Virus se prenaša »fekalno oralno« (»iz rok v usta«). Zelo lahko se prenaša pri okuženih osebah, zaradi nezadostne higiene rok po iztrebljanju. Z rokami se virus kontaktno prenaša na hrano, vodo, predmete in ljudi. Redkejši je prenos z vdihavanjem okuženega zraka, aerosola, ki nastane ob bruhanju ali iztrebljanju obolelega.

Dovzetnost za okužbo
Dovzetnost za okužbo je splošna. Okužijo se lahko otroci vendar tudi odrasli. Najpogosteje zbolijo otroci v starostnem obdobju od 6 do 24 mesecev, čeprav se lahko okužba pojavi tudi pred in po tem obdobju.

Znaki bolezni
Bolnik zboli z bruhanjem, bolečinami in krči v trebuhu, vodeno drisko in povišano telesno temperaturo. Zlasti nevarna je lahko okužba pri majhnih otrocih, ker hitro privede do dehidracije ali izsušitve. Odrasle osebe lahko okužbo prebolijo brez znakov in simptomov.

Kužnost
Virus se v velikih koncentracijah izloča z blatom obolelega. Izločanje se lahko prične že 1 do 2 dni pred pojavom bolezni. Bolnik je kužen v času, ko odvaja tekoče blato kar pri mlajših otrocih lahko traja dlje kot 14 dni.

Zdravljenje
Specifičnih zdravil za zdravljenje ni. Zelo pomembno je, da se s pitjem sproti nadomešča izgubljeno tekočino in elektrolite. V lekarnah so na voljo tudi pripravki, namenjeni nadomeščanju elektrolitov.  Če je otrok dojen, je potrebno dojenje nadaljevati. Posebna dieta ni potrebna.

Preprečevanje bolezni
Na voljo je živo, oslabljeno cepivo za dojenčke.
Prenos bolezni se preprečuje z ustrezno osebno higieno, ki zajema pogosto in pravilno umivanje rok.  Prostor, kjer se nahaja oboleli, je potrebno mokro čistiti in po potrebi razkuževati ter večkrat dnevno prezračevati. Uporabljene plenice in ostale krpe, umazane z izločki, je potrebno odstranjevati z odlaganjem v plastične vrečke, ki jih je potrebno dobro zatesniti.
Otroci, ki imajo drisko in ali bruhanje, ne smejo obiskovati vrtca ali šole.


Več o rotavirusnih okužbah in cepljenju najdete na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno