Nalezljive bolezni od A do Ž

Sifilis

Nalezljive bolezni od A do Ž

Sifilis je spolno prenosljiva okužba z bakterijo Treponema pallidum, ki lahko, če ni pravilno zdravljena, povzroči dolgotrajne zaplete in celo smrt. Sifilis po trajanju delimo na zgodnji sifilis (do enega leta) in pozni sifilis, po načinu okužbe pa na prirojeni in pridobljeni sifilis.

Zadnje posodobljeno: 12.02.2015
Objavljeno: 12.02.2015

Kako se sifilis širi?
S sifilisom se lahko okužite pri direktnem stiku z značilno kožno ali sluznično spremembo (razjedo) med vaginalnim, oralnim ali analnim spolnim odnosom. Spremembe  se pri okuženi osebi lahko nahajajo na penisu, v nožnici, na ustnicah, v ustih ali ob analni odprtini in v zadnjiku. Okužena nosečnica lahko okužbo prenese na nerojenega otroka.

Kakšna bolezen je sifilis? 
Na vstopnem mestu nastane neboleča razjeda ali trdi čankar, s področno povečanimi bezgavkami (primarni sifilis). Sledi razsoj po krvi in razvije se izpuščaj po dlaneh, podplatih, celem telesu ali le na posameznih delih telesa, ki ne srbi.  Po nekaj mesecih telo obvlada okužbo in nastopi obdobje brez težav (latentni sifilis). Nezdravljen sifilis lahko kasneje povzroči uničujoče spremembe v katerem koli organskem sistemu (terciarni sifilis), npr. nevrosifilis prizadene osrednje živčevje.

Kako lahko preprečim okužbo s sifilisom?
Okužbo lahko preprečite z varnim spolnim vedenjem, to so spolni odnosi z enim samim zvestim spolnim partnerjem, ki je neokužen. Sicer tveganje lahko zelo zmanjšamo s pravilno uporabo kondomov pri vsakem spolnem odnosu. Bolnik je najbolj kužen v obdobju zgodnjega sifilisa. Preventivno zdravljenje je možno do tri mesece po tvegani izpostavitvi okužbi.

Kako vem, da imam sifilis?
Med prvim (primarnim) stadijem sifilisa lahko opazite eno samo kožno spremembo, lahko pa jih je več. Ta kožna sprememba je mesto, kjer je povzročitelj sifilisa vstopil v telo. Sprememba je običajno okrogla, neboleča razjeda (imenujemo jo tudi čankar), ki jo lahko spregledamo.  Zlahka jo zamenjamo za vraščeno dlako ali kakšno drugo podobno nenevarno spremembo. Razjeda je običajno prisotna 3 do 6 tednov in se celi sama.  Čeprav sčasoma izgine, se je potrebno zdraviti, da preprečimo napredovanje bolezni v naslednji stadij. Med drugim stadijem se lahko pojavi kožni izpuščaj in spremembe v ustih, nožnici ali zadnjiku.  Izpuščaj se pokaže, ko se primarna kožna sprememba že zdravi, oziroma lahko tudi do nekaj tednov po ozdravitvi.  Izpuščaj je grob, rdečkasto rjav, pojavi se tudi na dlaneh in/ali podplatih. Po navadi ne srbi in včasih se ga niti ne opazi. Prisotni so tudi drugi bolezenski znaki:  vročina, otekle bezgavke, boleče žrelo, izguba las na delih lasišča, glavobol, izguba telesne teže, bolečine v mišicah in utrujenost. Bolezenske težave izzvenijo ne glede na to ali se okužbo zdravi ali ne, vendar brez ustreznega zdravljenja  okužba lahko  preide v latentni stadij sifilisa. Latentni stadij sifilisa nastopi, ko vse bolezenske težave prejšnjih stadijev izginejo. Če se ne zdravite, lahko okužba poteka brez bolezenskih težav in znakov leta in leta.  Večina oseb z nezdravljenim sifilisom ne razvije poznega stadija bolezni.  Če pa se bolezen ponovno pojavi (to je lahko 10 do 30 let po okužbi), je zelo resna. Znaki poznega stadija se najpogosteje kažejo kot prizadetost srčno-žilnega sistema in prizadetosti osrednjega živčnega sistema (nezmožnost premikanja delov telesa, otopelost, demenca…). V poznem stadiju sifilisa bolezen prizadene notranje organe, kar vodi v smrt.

Kako zdravnik ugotovi, da gre imate sifilis?
Pri primarnem sifilisu lahko z mikroskopskim pregledom najdemo značilne bakterije iz razjede,  največkrat pa se diagnoza postavi  iz vzorca krvi z mikrobiološko preiskavo . V Sloveniji vse nosečnice rutinsko testiramo na sifilis. Zadnji otrok s kongenitalnim sifilisom v Sloveniji je bil rojen leta 1986.

Ali se sifilis lahko zdravi?
Sifilis lahko pozdravimo z ustreznim antibiotikom. Pri poznem sifilisu zdravljenje ne vpliva na okvare, ki so že nastale.

Zdravil/a sem se zaradi sifilisa. Ali se z njim lahko ponovno okužim?
Če ste že preboleli sifilis in ste bili uspešno zdravljeni, vas to ne zaščiti pred ponovno okužbo. Ker so kožne sifilitične spremembe pogosto skrite v nožnici, zadnjiku, pod kožico penisa ali v ustih, lahko okužba s sifilisom pri spolnem partnerju ostane neprepoznana.

Kako pogost je sifilis?
V Sloveniji je bilo leta 2013 prijavljenih nekaj deset primerov, največ pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Slovenske podatke o sifilisu najdete v poročilih o spolno prenesenih boleznih na spletnih straneh NIJZ na naslednji povezavi.

Evropske podatke o sifilisu najdete v poročilih Evropskega centra za nadzor in spremljanje bolezni (ECDC) na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno