Nalezljive bolezni od A do Ž

Šigeloza (griža)

Nalezljive bolezni od A do Ž

Bacilarna griža je akutna bakterijska nalezljiva bolezen, ki prizadene distalni predel tankega črevesa in debelo črevo in se manifestira v obliki številnih iztrebljanj z majhnimi količinami iztrebkov, ki jih spremlja povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, napenjanje in trebušni krči. Pri tipičnih primerih šigeloze se v iztrebkih pojavljata sluz in kri.

Zadnje posodobljeno: 05.02.2015
Objavljeno: 05.02.2015

Povzročitelj
Po Gramu negativne bakterije iz rodu Shigella, ki jih serološko delimo v 4 skupine in več deset serotipov:

  • skupina A: Shigella dysenteriae
  • skupina B: Shigella flexneri
  • skupina C: Shigella boydii
  • skupina D: Shigella sonnei

Doba inkubacije
Običajno 1-3 dni, lahko od 12-96 ur, maksimalna 7 dni.

Način prenosa
Fekalno-oralno neposredno od bolnika ali kratkotrajnega klicenosca, posredno preko hrane , vode ali predmetov. Izvor okužbe je človek.

Dovzetnost za okužbo
Dovzetnost za okužbo je splošna, večja pri otrocih in starejših ter pri slabo hranjenih, izčrpanih osebah.

Znaki bolezni
Bolezen se začne nenadno s povišano temperaturo, utrujenostjo, bolečinami v trebuhu in bruhanjem in se nadaljuje z drisko, krči v trebuhu tenezmi in lažnim siljenjem na blato. V iztrebkih sta prisotna sluz in kri, količina iztrebkov je praviloma majhna, število iztrebljanj pa lahko doseže tudi 100 na dan.

Kužnost
Kužnost je prisotna med prebolevanjem oziroma dokler je povzročitelj prisoten v blatu, običajno še 4 tedne po prenehanju bolezenskih znakov. Možno je nosilstvo brez simptomov.

Zdravljenje
Zdravljenje poteka v obliki nadomeščanja izgubljene tekočine in elektrolitov, antibiotsko zdravljenje skrajša trajanje bolezni in čas izločanja šigel.

Preprečevanje bolezni
Okužbe s šigelami preprečujemo z ukrepi, ki preprečijo fekalno oralni prenos povzročitelja: dosledno umivanje rok, upoštevanje načel osebne in splošne higiene, preskrba z zdravstveno neoporečno pitno vodo, hrano ter z  ustrezno sanitarno higienska ureditvijo okolja in odstranjevanjem odplak.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno