Nalezljive bolezni od A do Ž

Tifus, Paratifus

Nalezljive bolezni od A do Ž

Tifus in paratifus sta črevesni nalezljivi bolezni, ki ju povzročata bakteriji. Zaradi dobre sanitarno-higienske ureditve okolja, higienskega odstranjevanja odplak in odpadkov in predvsem zaradi preskrbe z varno pitno vodo sta v Sloveniji zelo redka. Prijavljeni primeri so v Slovenijo vneseni iz drugih držav, kjer je okužba pogosta kot npr. v Afriki, Aziji, na Kitajskem, Srednji in Južni Ameriki.

Zadnje posodobljeno: 05.02.2015
Objavljeno: 05.02.2015

Povzročitelj
Povzročitelj tifusa je bakterija Salmonella Typhi, paratifusa pa Salmonella Paratyphi.

Doba inkubacije
Čas od okužbe do prvih znakov bolezni traja od 7 do 21 dni, povprečno 14 dni.

Način prenosa
Izvor povzročiteljev tifusa in paratifusa je človek. Bolnik oziroma okužena oseba izloča povzročitelje z blatom in urinom v okolje, zato se bolezen lahko širi na druge ljudi:

  • s pitjem onesnažene vode;
  • z uživanjem onesnažene hrane;
  • preko onesnaženih rok.

Dovzetnost za okužbo
Zbolimo lahko vsi. Okužba je zlasti nevarna za majhne otroke, starejše osebe in osebe z oslabljeno imunostjo.

Znaki bolezni
Znaki tifusa in paratifusa so si podobni, le da je pri paratifusu začetek bolj nagel in buren, vendar bolezen poteka lažje in je krajša. Čas od okužbe do prvih bolezenskih znakov traja 7 do 21 dni, lahko tudi do 60 dni. Ta čas je odvisen od števila zaužitih mikrobov. Okužba lahko poteka brez zdravstvenih težav (klicenosci), neznačilno za tifus ali zelo burno.
Značilen potek tifusa je: bolezen se začne počasi, z glavobolom, utrujenostjo, bolečinami v mišicah in vročino, ki postopno narašča. Bolnik ima zaprtje in suh, dražeč kašelj. V drugem tednu bolezni se težave stopnjujejo, lahko se pridruži slabost, vročina je ves čas visoka, koža je suha, pri 20 do 50 % bolnikov se pojavi nežen izpuščaj po koži, največkrat na sprednji strani prsnega koša in trebuhu, ki v nekaj urah ali dneh zbledi. V tretjem tednu so prizadete tudi čutne zaznave, bolnik je apatičen, zaspan ali pa nemiren, deliranten. Pojavi se driska. Trebuh je napet, vranica povečana, včasih tudi jetra in bezgavke. V četrtem tednu prične vročina počasi padati in počutje se zelo počasi izboljšuje. Antibiotično zdravljenje skrajša trajanje bolezni. V poteku bolezni so možni različni zapleti (meningitis, vnetje srčne mišice, okvara jeter, visoka temperatura, zavora delovanja kostnega mozga,…). Pri 8% do 12 % bolnikov se bolezen ponovi;1 do 3 % bolnikov ostane kronični klicenosec. Smrtnost znaša 1% do 3 %.

Preprečevanje bolezni
Okužbo preprečujemo z upoštevanjem osnovnih higienskih načel. Poleg splošnih priporočil za varstvo pred črevesnimi nalezljivimi boleznimi pa v krajih s slabimi higienskimi razmerami ne uživamo na ulici pripravljene hrane oziroma upoštevamo nasvet: »SKUHAJ, OLUPI ALI NE JEJ«!
Cepljenje proti tifusu se priporoča posebno ogroženim skupinam prebivalstva (svojci klicenosca, komunalni delavci, potniki, ki potujejo v države, kjer je okužba pogosta).


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno